Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Rajská omáčka s hovězím je jedním z těch jídel, které nás okamžitě vrátí do dětství. Je to pokrm, který voní po domově a evokuje vzpomínky na rodinné obědy u babičky, kde se na stůl dostávala mísa plná voňavé, jemně nasládlé rajské omáčky. Měkké hovězí maso, dokonale sladěné s touto omáčkou, vytváří harmonii chutí, kterou si každý zamiluje. Tato kombinace rajčat, koření a mírné sladkosti je synonymem české kuchyně, kterou znají snad všichni.

Rajská omáčka je symbolem tradice a rodinných hodnot. Je to pokrm, který se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Babičky ho připravovaly s pečlivostí a láskou, přičemž každý krok měl svůj význam. A i když se recepty na tuto omáčku mohou v jednotlivých rodinách mírně lišit, její podstata zůstává stále stejná – vyvolávat v nás pocit klidu a útulnosti.

Dnešní generace se stále vrací k tomuto pokladu tradiční kuchyně, protože nabízí nejen skvělou chuť, ale i kus nostalgie. Je to jídlo, které spojuje generace a na které se těší celá rodina. Nasládlá rajská omáčka s hovězím jednoduše nikdy neomrzí, protože je plná chutí a vzpomínek na časy, kdy jídlo bylo opravdovým zážitkem.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Rajská omáčka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

2

hodiny
Kalorie

112

kcal

Suroviny

  • 0,75 kg hovězí plece

  • 3 cibule

  • 1 ČL nového koření

  • 2 bobkové listy

  • 2 PL  cukru

  • 1 rajčatové pyré

  • 1 rajský protlak

  • 3 mrkve

  • 1,5 l hovězího vývaru

  • 1 skořicový cukr

Postup

  • Rozpálíme si papiňák a přidáme trochu oleje. Dáme tam opéct na plátky nakrájené hovězí maso.

  • Plátky opepříme a osolíme.

  • Opékáme dozlatova z obou starn. Když je maso opečené, tak ho vyndáme a dáme stranou. 

  • Do papiňáku teď dáme 3 cibule nakrájené na kostičky. Pokud je tam málo oleje, můžeme přidat. 

  • Přidáme tam nové koření a bobkové listy a trochu cukru. Tím nám lehce zkaramelizuje.

  • Dále přidáme mrkve nastrouhanou na hrubém struhadle a skořicový cukr. 

  • Vrátíme maso i se šťávou a přidáme i rajčatové pyré a protlak. Zalijeme vývarem či vodou a budeme to dělat zhruba 90 minut. V klasickém hrnci dusíme do měkka. 

  • Pak vyndáme nové koření, bobkový list a přidáme trochu strouhaného perníku. Budeme společně 10 minut vařit. 

  • Maso dáme stranou a zbytek rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Lehce dochutíme a můžeme podávat.