Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Rajská omáčka s hovězím je jedním z těch jídel, které nás okamžitě vrátí do dětství. Je to pokrm, který voní po domově a evokuje vzpomínky na rodinné obědy u babičky, kde se na stůl dostávala mísa plná voňavé, jemně nasládlé rajské omáčky. Měkké hovězí maso, dokonale sladěné s touto omáčkou, vytváří harmonii chutí, kterou si každý zamiluje. Tato kombinace rajčat, koření a mírné sladkosti je synonymem české kuchyně, kterou znají snad všichni.
Rajská omáčka je symbolem tradice a rodinných hodnot. Je to pokrm, který se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Babičky ho připravovaly s pečlivostí a láskou, přičemž každý krok měl svůj význam. A i když se recepty na tuto omáčku mohou v jednotlivých rodinách mírně lišit, její podstata zůstává stále stejná – vyvolávat v nás pocit klidu a útulnosti.
Dnešní generace se stále vrací k tomuto pokladu tradiční kuchyně, protože nabízí nejen skvělou chuť, ale i kus nostalgie. Je to jídlo, které spojuje generace a na které se těší celá rodina. Nasládlá rajská omáčka s hovězím jednoduše nikdy neomrzí, protože je plná chutí a vzpomínek na časy, kdy jídlo bylo opravdovým zážitkem.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Rajská omáčka
6
porcí2
112
kcalSuroviny
0,75 kg hovězí plece
3 cibule
1 ČL nového koření
2 bobkové listy
2 PL cukru
1 rajčatové pyré
1 rajský protlak
3 mrkve
1,5 l hovězího vývaru
1 skořicový cukr
Postup
Rozpálíme si papiňák a přidáme trochu oleje. Dáme tam opéct na plátky nakrájené hovězí maso.
Plátky opepříme a osolíme.
Opékáme dozlatova z obou starn. Když je maso opečené, tak ho vyndáme a dáme stranou.
Do papiňáku teď dáme 3 cibule nakrájené na kostičky. Pokud je tam málo oleje, můžeme přidat.
Přidáme tam nové koření a bobkové listy a trochu cukru. Tím nám lehce zkaramelizuje.
Dále přidáme mrkve nastrouhanou na hrubém struhadle a skořicový cukr.
Vrátíme maso i se šťávou a přidáme i rajčatové pyré a protlak. Zalijeme vývarem či vodou a budeme to dělat zhruba 90 minut. V klasickém hrnci dusíme do měkka.
Pak vyndáme nové koření, bobkový list a přidáme trochu strouhaného perníku. Budeme společně 10 minut vařit.
Maso dáme stranou a zbytek rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Lehce dochutíme a můžeme podávat.