Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Pórková polévka je jedním z těch pokrmů, které v sobě nesou kouzlo jednoduchosti a domácího tepla. Když si vzpomenete na pórkovou polévku ze školní jídelny nebo závodní kuchyně, pravděpodobně se vám vybaví mdlá a nevýrazná chuť. Oproti tomu domácí verze je pravý opak – plná výrazné a bohaté chuti, krémové konzistence a poctivosti, kterou poznáte už při prvním soustu.
To, co dělá domácí pórkovou polévku tak jedinečnou, je použití čerstvých surovin. Kvalitní pórek v kombinaci s jemným kořením dává vzniknout lahodné polévce, která zahřeje i v těch nejchladnějších dnech. Nejen že je chuťově bohatší než její jídelní varianta, ale také díky poctivému vaření přináší i výrazně větší pocit sytosti a spokojenosti. Taková polévka se snadno stane oblíbenou součástí rodinného menu.
Ať už hledáte ideální pokrm na lehký oběd, nebo jen něco, co vás příjemně zahřeje během chladnějšího večera, domácí pórková polévka je skvělou volbou. Její jednoduchost neubírá nic na její bohaté chuti a ten pocit, že jste si dali něco poctivého, jen přidává na jejím kouzlu.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Pórková polévka
6
porcí20
43
kcalSuroviny
trochu másla
50 g petržele
2 mrkve
50 g celeru
1 česnek
1 pórek
špetka muškátového květu
1 smetana na vaření
Postup
Do rozpáleného hrnce dáme trochu másla.
Na másle přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky.
Když je už zelenina lehce zlatavá, tk přidáme na půl kolečka nakrájený pórek.
Osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ. Zalijeme smetanou na vaření a krátce podusíme. Následně zalijeme vodou či vývarem.
Necháme to asi 5-10 minut vařit (zelenina je již skoro měkká). Dochutíme a můžeme podávat.