Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Pórková polévka je jedním z těch pokrmů, které v sobě nesou kouzlo jednoduchosti a domácího tepla. Když si vzpomenete na pórkovou polévku ze školní jídelny nebo závodní kuchyně, pravděpodobně se vám vybaví mdlá a nevýrazná chuť. Oproti tomu domácí verze je pravý opak – plná výrazné a bohaté chuti, krémové konzistence a poctivosti, kterou poznáte už při prvním soustu.

To, co dělá domácí pórkovou polévku tak jedinečnou, je použití čerstvých surovin. Kvalitní pórek v kombinaci s jemným kořením dává vzniknout lahodné polévce, která zahřeje i v těch nejchladnějších dnech. Nejen že je chuťově bohatší než její jídelní varianta, ale také díky poctivému vaření přináší i výrazně větší pocit sytosti a spokojenosti. Taková polévka se snadno stane oblíbenou součástí rodinného menu.

Ať už hledáte ideální pokrm na lehký oběd, nebo jen něco, co vás příjemně zahřeje během chladnějšího večera, domácí pórková polévka je skvělou volbou. Její jednoduchost neubírá nic na její bohaté chuti a ten pocit, že jste si dali něco poctivého, jen přidává na jejím kouzlu.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Pórková polévka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

43

kcal

Suroviny

  • trochu másla

  • 50 g petržele

  • 2 mrkve

  • 50 g celeru

  • 1 česnek

  • 1 pórek

  • špetka muškátového květu

  • 1 smetana na vaření

Postup

  • Do rozpáleného hrnce dáme trochu másla. 

  • Na másle přidáme očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. 

  • Když je už zelenina lehce zlatavá, tk přidáme na půl kolečka nakrájený pórek.

  • Osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ. Zalijeme smetanou na vaření a krátce podusíme. Následně zalijeme vodou či vývarem. 

  • Necháme to asi 5-10 minut vařit (zelenina je již skoro měkká). Dochutíme a můžeme podávat.