Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Když tradiční chleba ve vajíčku dostane nový twist

Pokud máte rádi tradiční chleba ve vajíčku, určitě vás potěší, že jej lze snadno posunout o stupeň výš. Tato verze zaujme nejen svou dokonalou křupavostí, ale i netradičním způsobem přípravy. Místo obvyklého postupu, kdy chleba jednoduše máčíte ve vajíčku a smažíte na pánvi, přichází malý trik – použijete formu na bábovku. Ano, forma, která obvykle slouží na sladké pečivo, se stává klíčem k tomu, jak vytvořit něco výjimečného z něčeho tak obyčejného.

Forma na bábovku – cože?

Možná vás napadá, proč byste do tohoto jednoduchého pokrmu vůbec zahrnovali formu na bábovku. Odpověď je prostá: díky formě získá chleba dokonalý tvar a strukturu, což z něj dělá nejen skvělý vizuální zážitek, ale také umožňuje udržet v něm více chuti. Pečení ve formě pomůže zajistit, aby se všechny ingredience rovnoměrně propojily a vytvořily křupavý povrch s lahodným vnitřkem. Tento krok povznese vaše smažené jídlo na úplně jinou úroveň, která rozhodně překvapí každého, kdo tento pokrm ochutná.

Sýr: Tajemství dokonalé konzistence

Jedinou složkou, která tento pokrm skutečně mění, je sýr. Sýr dodává chlebu nejen chuť, ale také naprosto dokonalou konzistenci. Můžete si vybrat sýr podle svých preferencí – od jemného až po pikantní – ale hlavní je, že se při pečení krásně rozpustí a spojí všechny ingredience dohromady. Tím, že sýr zapracujete do receptu, se z vašeho pokrmu stává delikatesa, která je bohatá na chuť a nabízí příjemně vláčnou texturu.

Dozdobení na vrchol dokonalosti

Pokud se chcete posunout ještě dál, můžete svůj výtvor dozdobit podle svých preferencí. Někteří dávají přednost tradičnímu dochucení s hořčicí a cibulkou, což dodá jídlu další vrstvu chuti a textur. Hořčice přidá jemnou pikantnost, zatímco křupavá cibulka přinese potřebný kontrast k vláčnému chlebu. Možností je spousta, ať už chcete přidat více koření, čerstvé bylinky nebo si pohrát s různými druhy sýrů.

Jaké výhody přináší tento pokrm?

Tento pokrm není jen o skvělé chuti. Díky pečení ve formě na bábovku je ideální pro ty, kdo chtějí připravit větší množství jídla najednou a servírovat jej ve stylové podobě. Navíc se jedná o vynikající alternativu k oblíbené smažence, kterou můžete nabídnout hostům jako neotřelý a lákavý chod. Ať už si jej připravíte jako hlavní jídlo na rychlou večeři nebo jako součást víkendového brunche, výsledek vás rozhodně nezklame.

Závěr: Jednoduchost povznesená na mistrovské dílo

Na první pohled se tento pokrm může zdát jako jen další variace na klasický chleba ve vajíčku, ale jakmile ho ochutnáte, pochopíte, jaký rozdíl může udělat pár malých úprav. Forma na bábovku, sýr a pečení ve větším množství mění celý zážitek z jídla na něco zvláštního. Pokud hledáte rychlý, snadný a přitom výjimečně chutný pokrm, který zaujme i na pohled, tento chleba ve vajíčku rozhodně stojí za vyzkoušení.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Chleba ve vajíčku

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

45

minut
Kalorie

185

kcal

Suroviny

  • 2 cibule

  • 5 nožiček vídeňských párků

  • 3 jarní cibule

  • 5 krajíců chleba

  • 7 vajec

  • 25 dkg eidamu

  • 10 dkg uzeného sýra

Postup

  • Vajíčka rozmícháme s nastrouhaným sýrem, osolíme a opepříme

  • Na rozpálené pánvy opečeme nakrájenou cibuli s na velké špalky nakrájenými párkami.

  • Tuto opečenou směs hodíme do formy na bábovku. Přidáme na kostičky nakrájený chleba a jarní cibulku a zalijeme vaječnou směsí. 

  • Vše pořádně promícháme. 

  • Dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 30 minut. 

TIP

  • Před krájením počkejte, než to celé vystydne.
  • Nakrájený chleba ve vajíčku si můžeme ozdobit jako klasickou smaženku.