Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Segedínský guláš patří k těm druhům jídel, která si získala místo na českých stolech díky své sytosti, jednoduchosti a výborné chuti. Tradičně ho známe s vepřovým masem a kysaným zelím, ale v dnešní době už není neobvyklé, když se potkáte s variantami vegetariánskými, anebo obohacenými klobásou. Jedna věc však zůstává stejná – segedínský guláš je ideální pro chladnější období roku, protože dokáže skvěle zasytit a zahřát.
Náš přístup k tomuto receptu je trošku jiný. Rozhodli jsme se o moderní twist, který nejen ušetří čas, ale i obohatí chuťové vlastnosti jídla. Použitím mletého masa, namísto tradičních kostek vepřového, získáte hutnou polévku, která se skvěle připravuje, a přitom neztratíte nic na její vydatnosti. Mleté maso se navíc vaří mnohem rychleji a snadněji se do jídla začlení, čímž polévka získává krémovější texturu a ještě bohatší chuť.
Proč zvolit mleté maso? Má několik výhod. Nejen že je rychle hotové, ale jeho konzistence se perfektně spojí s kysaným zelím, které v guláši hraje klíčovou roli. Mleté maso navíc uvolní více šťávy, což polévce dodá šťavnatost, kterou u klasického receptu nemusíte tak snadno docílit. Tento způsob přípravy se může stát oblíbenou variantou pro ty, kteří mají méně času na vaření, ale nechtějí slevit z kvality výsledného pokrmu.
V této sezóně, kdy teploty klesají a dny se zkracují, je ideální čas na hutné polévky a guláše, které vás nejen zahřejí, ale i zasytí na delší dobu. Kysané zelí, které je nedílnou součástí segedínského guláše, obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a probiotik, jež prospívají našemu imunitnímu systému – což je v podzimních a zimních měsících více než žádoucí.
Tato polévka vás navíc překvapí svou univerzálností. Můžete si ji připravit ve velkém množství a postupně ji podávat i několik dní, přičemž její chuť se jen zintenzivní. Nejenže je to skvělý způsob, jak ušetřit čas, ale také jistota, že budete mít vždy po ruce něco výživného a chutného.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Segedínský guláš
4
porce80
minut137
kcalSuroviny
3 cibule
1 ČL nového koření
2 bobkové listy
1 ČL kmínu
2 PL mleté papriky
1 kysané zelí
0,5 kg vepřové krkovice
1 PL zakysané smetany
ovesné vločky
Postup
Do rozpáleného papiňáku dáme olej a přidáme nakrájenou cibuly, kmín, nové koření a bobkový list.
Opékáme do hněda. Poté tam přidáme maso na kostky. Osolíme a opepříme a budeme společně opékat.
Teď přidáme mletou papriku a krátce restujeem. Následně přidáme kysané zelí. To můžeme trochu překrojit na menší kousky.
Po dalších 3 minutkách to zalijeme vývarem a necháme společně vařit asi hodinu.
Vybereme nové koření a bobkový list a necháme rozvařit rozemleté ovesné vločky a dochutíme. Na závěr zjemníme zakysanou smetanou.