Foto: Freepik

Káva Ristretto

About Coffee: Ristretto je oblíbená kávová specialita pocházející z Itálie. Káva je podobná espressu. Liší se ale objemem, který má oproti 30 ml espressa pouhých 20 ml. Proč mají Italové potřebu pít tak malé espresso? V Neapoli, odkud Ristretto původně pochází, panují poměrně vysoké teploty. Obyvatelé nechtěli svůj organismus zatěžovat další dávkou horka v podobě horké kávy, a tak jednoduše objem espressa snížili a nápoji začali říkat Ristretto – v překladu „zkrácený“.

Příprava Ristretta:

Abyste si užili opravdu výjimečnou chuť Ristretta, je nutné pečlivě vybírat kvalitní kávová zrna, která musí být dobře upražena a umleta. Dále je zapotřebí mít kvalitní kávovar, který bude dobře vyčištěný od kávové sedliny a jiných usazenin. Mlýnek nastavte na co nejjemnější mletí a extrakci nastavte na 15 sekund.

Pro přípravu bude potřeba 8 g jemně mleté kávy a 20 ml vody. Tlak vody nastavte na 9 barů a teplotu vody na 90 °C. Servírujeme do šálků na espresso.

Jak zajistit správnou hygienu kávovaru?

Abyste si pochutnali na dobrém Ristrettu, je třeba kávovar pečlivě odvápnit a hygienicky vyčistit. Pokud máte doma pozáruční model, doporučujeme každé 1 – 2 roky v závislosti na četnosti jeho používání zajistit profesionální servis kávovarů.

Objednejte kávovar na servis

Domluvte si servis u našich techniků ve Zbůchu u Plzně. V Plzni a okolí kávovar zdarma vyzvedneme, z jiných měst nám ho stačí poslat kurýrem. Nejdříve kávovar napojíme zdarma na diagnostiku, a pokud zjistíme nějakou závadu, obratem vás budeme telefonicky informovat o stavu a případné ceně za opravu. Opravy kávovarů jsme schopni udělat do tří dnů.

Co zahrnují servisy?

Běžný servis zahrnuje kontrolu a napojení kávovaru na diagnostiku, chemické čištění, odvápnění, výměnu těsnění, seřízení mlýnku a podavače kávy a závěrečnou tlakovou zkoušku. Po servisu bude kávovar opět připravovat chutnou a voňavou kávu.