Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Hospody v Česku mají jednu věc společnou – klasický zelný salát, který podávají jako přílohu k hlavním chodům. Tento salát, známý svou svěžestí a jemně kyselou chutí, si získal oblibu nejen mezi štamgasty, ale i u všech, kdo ocení jednoduchou a přesto skvělou chuť. Díky své vyváženosti se hodí jako příloha ke grilovanému masu, řízkům nebo klobásám, ale stejně tak jej lze vychutnat i samostatně jako lehké občerstvení.

Základem salátu je samozřejmě bílé zelí, které je jemně nakrájené a perfektně připravené tak, aby mělo tu správnou strukturu – lehce křupavé, ale zároveň dobře proleželé a poddajné. Jedinečná chuť se dosahuje díky správné kombinaci jednoduchých ingrediencí, které spolu vytvářejí harmonický celek, a právě zde se skrývá „tajemství“ tohoto salátu. Kyselost je jemná a osvěžující, což zajišťuje, že salát dodává hlavním jídlům tu správnou rovnováhu a lehkost. Někteří navíc rádi přidávají jemný dotek cukru, který vyvažuje kyselost a dodává zelí delikátní nádech sladkosti.

Hospodský zelný salát podle pana Votočky si právem získal pověst skvělého doplňku ke každému masitému jídlu. Jedná se o ten typ pokrmu, který dokáže na talíři krásně doplnit a podtrhnout chuť masa, ale přitom ho nijak nepřebíjí. A pokud jej chcete vyzkoušet samostatně, oceníte jeho lehkost a osvěžující chuť. Tento salát je zkrátka pokladem mezi přílohami a stojí za to ho objevit i ve vlastní kuchyni.

Hospodský zelný salát

Počet porcí

15

porcí
Doba přípravy

10

minut
Kalorie

46

kcal

Suroviny

  • 1/2 hlávky červeného zelí

  • 2 PL octa

  • 10 cm křenu

  • 1 cibule

  • voda

  • 2 PL cukru

Postup

  • Zelí si nakrouháme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. 

  • K zelí si přidáme na jemno nastrouhaný křen nebo křeník a všechny další suroviny. 

  • Zamícháme a necháme ideálně 24 hodin odležet.