Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
V českých kuchyních se však často stává, že se tento pokrm připravuje s kompromisy, které mohou výslednou chuť značně ovlivnit. Použití nekvalitního olivového oleje, nesprávného druhu těstovin nebo vynechání autentických chilli papriček peperoncino může způsobit, že jídlo ztratí svůj originální charakter.
Olivový olej je základem tohoto pokrmu. Kvalitní extra panenský olivový olej dodá špagetám bohatou chuť a vůni. Je důležité nešetřit na jeho kvalitě, protože právě on tvoří podstatu omáčky.
Těstoviny by měly být vyrobeny z tvrdé pšenice a ideálně ve tvaru špaget. Kvalitní těstoviny mají správnou texturu a dokážou na sebe navázat olejovou omáčku tak, aby bylo každé sousto dokonalé.
Chilli papričky peperoncino jsou dalším nepostradatelným prvkem. Dodávají pokrmu pikantnost a hloubku chuti. Nahrazení jinými druhy chilli nebo jejich vynechání může vést k úplně jinému výsledku.
V italské kuchyni platí, že kvalita surovin je důležitější než jejich množství. Respektování tradičních receptur a výběr správných ingrediencí zaručí, že si připravíte autentický pokrm, který potěší vás i vaše blízké.
Vyzkoušejte tento recept na Spaghetti Aglio e Olio a objevte kouzlo jednoduchosti spojené s pečlivým výběrem surovin. Uvidíte, že i zdánlivě obyčejné jídlo může být gurmánským zážitkem.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Spaghetti Aglio e Olio
2
porce7
minut166
Suroviny
špagety
olivový olej
česnek
peperoncino
Postup
Dáme vařit vodu, kterou osolíme jako mořskou vodu.
Když voda vře, tak dáme vařit nějaké kvalitní špagety. Vaříme je o minutu méně než uvádějí na etiketě.
Na pánvi si dáme rozehřát olivový olej. Přidáme tam na plátky nakrájený česnek a lehce nasekanou chilli papričku peperoncino
Opepříme. Když jsou špagety hotové, tak je dáme zrovna do pánve a přidáme i naběračku vody ze špaget.
Vypneme plotnu a podáváme.