Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Historie žemlovky: Jídlo z dob našich babiček
Žemlovka má své kořeny v chudé kuchyni, která se snažila maximálně zužitkovat staré pečivo. Tento pokrm se těšil oblibě už v 19. století, kdy se objevoval na stolech nejen ve venkovských staveních, ale postupně i v městských domácnostech. Podobné pokrmy najdeme i za hranicemi – v Německu jako „Scheiterhaufen“ nebo v Rakousku pod názvem „Ofenschlupfer“.
Původní recept využíval staré housky nebo vánočky, které se prokládaly jablky a zalévaly mléčnou směsí. Ve školních jídelnách se žemlovka stala ikonou a vůně skořice a jablek dodnes evokuje nostalgické vzpomínky na dětství.
Moderní twist: Tradiční pokrm v novém provedení
Tento recept však posouvá žemlovku na další úroveň. Místo obyčejné housky se používá celozrnný toastový chléb, který je bohatší na vlákninu a dodá pokrmu lepší strukturu. Náplň je rozdělena na dvě poloviny – první tvoří voňavá směs jablek, medu a ořechů, která dodává svěžest a přírodní sladkost. Druhá část je ochucený tvaroh, který zajišťuje krémovou texturu a dávku bílkovin.
Proč si tuto variantu zamilujete?
Tento inovovaný recept na žemlovku zaujme každého, kdo hledá zdravější, ale stále lahodnou alternativu klasického dezertu. Křupavost celozrnného toastového chleba se skvěle doplňuje s šťavnatostí jablek a krémovostí tvarohu. Je to ideální dezert, který potěší nejen milovníky tradiční kuchyně, ale i ty, kteří chtějí objevovat nové chutě a přitom dbají na zdraví.
Podívejte se na náš videorecept, kde se dozvíte, jak tuto lahodnou variantu připravit krok za krokem!
Zdroj: iRozhlas.cz (odkaz)
Žemlovka
6
porcí50
minut98
kcalSuroviny
4 jablka
2 PL cukru
1 skořicový cukr
hrst vlašských ořechů
hrst brusinek
5 cl rumu
1 tvaroh
3 vejce
2 dcl mléka
toastový chléb
vanilkový puding
Postup
Na hrubo nastrouháme jablka, přidáme třtinový cukr, skořicový cukr na hrubo nasekané ořechy. Sušené brusinky si dáme naložit do rumu přes noc. Část toho rumu nalijeme k jablkům.
Do tvarohu si dáme ty brusinky se zbytkem rumu, pudingový prášek a třtinový cukr. Zamícháme.
Do mléka dáme vejce a rozšleháme. Do toho namáčíme toastový chléb a vykládáme s ním vymazaný pekáček, a to i po stranách.
Do tohoto lůžka s toastového chleba si dáme ten tvaroh a rovnoměrně rozprostřeme a na to dáme rovnoměrně jablka. Na závěr dáme namočený toastový chléb. Dáme to do předehřáté trouby na 185 stupňů na cca 45 minut.