Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Představujeme vám jedinečný recept, který obohatí váš jídelníček a stane se hvězdou nejen běžných večeří, ale i slavnostních obědů. Vepřový závitek s uzeným masem a kysaným zelím je pokrm, který svou plnou a výraznou chutí předčí i takové klasiky, jako je španělský ptáček. Šťavnaté vepřové maso, naplněné voňavým uzeným a jemně kyselým zelím, tvoří dokonalou symfonii chutí, která potěší i ty nejnáročnější gurmány.
Tento recept je ideální volbou pro ty, kteří chtějí na sváteční tabuli přinést něco nového a zároveň tradičního. Kombinace surovin je sice netradiční, ale přesto v sobě nese kouzlo české kuchyně. Kysaného zelí dodává pokrmu svěžest a lehkost, zatímco uzené maso přináší hlubokou a intenzivní chuť. Vepřové maso pak vše spojuje v harmonický celek, který se doslova rozplývá na jazyku.
Příprava tohoto závitku je překvapivě jednoduchá a nevyžaduje žádné složité kuchařské techniky. Stačí pár kvalitních surovin a trochu času v kuchyni, abyste vytvořili pokrm, který ohromí vaši rodinu i přátele. Navíc je tento recept skvělým způsobem, jak využít kysané zelí, které je nejen chutné, ale také zdravé a bohaté na vitamíny.
Pokud hledáte inspiraci pro nadcházející slavnostní obědy nebo chcete jen překvapit své blízké něčím novým, tento vepřový závitek je tou správnou volbou. Jeho plná chuť a lahodná vůně naplní váš domov teplem a pohodou, která k těmto příležitostem neodmyslitelně patří.
Zdroj: autorský text
Vepřové závitky se zelím
5
70
minut144
kcalSuroviny
600 g vepřové plece
kysané zelí
uzené
špek
3 cibule
1 PL mouky
Postup
Vepřové maso rozkrájíme na plátky a rozklepeme na co největší plochu.
Plátky osolíme, opepříme, dáme tam pár plátků uzeného a přidáme kysané zelí. Závitky zatočíme a pojistíme to párátkem.
V hrnci si dáme vypéct do hněda na kostičky nakrájený špek. Můžeme přidat i trochu sádla.
Poté přidáme na kostičky nakrájené cibule.
Cibuli opékáme do zlatova a následně si ji vyndáme stranou. Do hrnce dáme opékat závitky ze všech stran a do zlatova. Můžeme lehce přidat sádlo.
Pak přidáme zpět tu cibuli a podlijeme vývarem či vodou. Nesmíme je ale utopit, nejde o omáčku, ale jen o sos.
Budeme to vařit zhruba hodinku do změknutí. Vyndáme závitky, přidáme mouku, dochutíme a lehce tu mouku jen zavaříme.