Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Představujeme vám jedinečný recept, který obohatí váš jídelníček a stane se hvězdou nejen běžných večeří, ale i slavnostních obědů. Vepřový závitek s uzeným masem a kysaným zelím je pokrm, který svou plnou a výraznou chutí předčí i takové klasiky, jako je španělský ptáček. Šťavnaté vepřové maso, naplněné voňavým uzeným a jemně kyselým zelím, tvoří dokonalou symfonii chutí, která potěší i ty nejnáročnější gurmány.

Tento recept je ideální volbou pro ty, kteří chtějí na sváteční tabuli přinést něco nového a zároveň tradičního. Kombinace surovin je sice netradiční, ale přesto v sobě nese kouzlo české kuchyně. Kysaného zelí dodává pokrmu svěžest a lehkost, zatímco uzené maso přináší hlubokou a intenzivní chuť. Vepřové maso pak vše spojuje v harmonický celek, který se doslova rozplývá na jazyku.

Příprava tohoto závitku je překvapivě jednoduchá a nevyžaduje žádné složité kuchařské techniky. Stačí pár kvalitních surovin a trochu času v kuchyni, abyste vytvořili pokrm, který ohromí vaši rodinu i přátele. Navíc je tento recept skvělým způsobem, jak využít kysané zelí, které je nejen chutné, ale také zdravé a bohaté na vitamíny.

Pokud hledáte inspiraci pro nadcházející slavnostní obědy nebo chcete jen překvapit své blízké něčím novým, tento vepřový závitek je tou správnou volbou. Jeho plná chuť a lahodná vůně naplní váš domov teplem a pohodou, která k těmto příležitostem neodmyslitelně patří.

Zdroj: autorský text

Vepřové závitky se zelím

Počet porcí

5

porcí
Doba přípravy

70

minut
Kalorie

144

kcal

Suroviny

  • 600 g vepřové plece

  • kysané zelí

  • uzené

  • špek

  • 3 cibule

  • 1 PL mouky

Postup

  • Vepřové maso rozkrájíme na plátky a rozklepeme na co největší plochu. 

  • Plátky osolíme, opepříme, dáme tam pár plátků uzeného a přidáme kysané zelí. Závitky zatočíme a pojistíme to párátkem. 

  • V hrnci si dáme vypéct do hněda na kostičky nakrájený špek. Můžeme přidat i trochu sádla. 

  • Poté přidáme na kostičky nakrájené cibule. 

  • Cibuli opékáme do zlatova a následně si ji vyndáme stranou. Do hrnce dáme opékat závitky ze všech stran a do zlatova. Můžeme lehce přidat sádlo. 

  • Pak přidáme zpět tu cibuli a podlijeme vývarem či vodou. Nesmíme je ale utopit, nejde o omáčku, ale jen o sos. 

  • Budeme to vařit zhruba hodinku do změknutí. Vyndáme závitky, přidáme mouku, dochutíme a lehce tu mouku jen zavaříme.