Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Někdy je potřeba odložit starosti o kalorie a dopřát si něco výjimečného, co vás odmění každým soustem. Pikantní marinovaný vepřový bůček je přesně tím typem jídla, které vás potěší svou šťavnatostí a výraznou chutí. Tento recept, ideální pro slavnostní příležitosti nebo posezení s přáteli, vás provede přípravou dokonalé pochoutky, která se stane středem pozornosti na každém stole. Ať už k pivu, na chleba, nebo jako součást obložené mísy, bůček je sázkou na jistotu.

Příprava začíná u základního kroku – bůček nejprve povaříme. Tento proces zajišťuje, že maso bude krásně měkké a šťavnaté. Vaření také otevře strukturu masa, což umožní, aby se následně dokonale propojilo s chutí koření a marinády. Po uvaření přichází na řadu aromatická směs koření, která masu dodá jeho nezaměnitelný charakter. Každý kousek masa obalíme směsí, která spojuje pikantnost, sladkost a lehkou kouřovou vůni, aby vytvořila dokonale vyváženou chuť.

Marinování je klíčovým krokem, který nelze uspěchat. Bůček potřebuje čas, aby se do něj chutě koření a marinády skutečně vstřebaly. Tím se zajistí, že výsledné maso bude plné vůní a lahodnosti, která oslní každého, kdo ho ochutná. Tento proces není jen o chuti, ale také o vytvoření textury, která se doslova rozplývá na jazyku. Marinování tak dává tomuto pokrmu jeho jedinečnost.

Hotový bůček pak nabízí nespočet možností, jak ho podávat. Kousky masa můžete servírovat samostatně jako chuťovku k pivu, kombinovat je s čerstvým chlebem, hořčicí a nakládanou okurkou, nebo vytvořit lahodnou obloženou mísu, která okouzlí každého hosta. Tento recept je nejen lahůdkou, ale také skvělým způsobem, jak udělat dojem na rodinu a přátele během společných chvil.

Pokud máte chuť na něco mimořádného, tento recept vás rozhodně nezklame. Sledujte náš videorecept a připravte si dokonalé jídlo, které vás nadchne už od prvního sousta. Pusťte se do přípravy a dopřejte si zážitek, na který nezapomenete.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Pikantní marinovaný bůček

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

2

dny
Kalorie

262

kcal

Suroviny

  • 2 PL celého pepře

  • 1 kg vepřového boku bez kosti

  • 2 PL grilovací koření

  • 1 PL mleté papriky

  • 1 PL sójové omáčky

  • 1 PL worcesterové omáčky

  • 1 PL dijónské hořčice

  • 20 stroužků česneku

  • 1 dcl olivového oleje

  • cibule

  • nové koření

  • 3 bobkové listy

Postup

  • Do papiňáku si dáme vodu, sůl, bobkové listy a nové koření. Cibuli si očistíme a dáme ji tam i se slupkou. Přidáme tam i bok a vaříme asi 45 minut. Bez papiňáku to trvá déle. 

  • Po uvaření si vezmeme alobal, dáme na něj tu naši směs koření. Do toho položíme ten náš bok ještě za tepla. Následně ho ze všech stran potřeme, aby byl dokonale obalený. 

  • Bok zabalíme do alobalu a můžeme přetáhnout i potravinářskou fólií. Až to zchladne, tak to dáme do ledničky a tam to necháme alespoň 24 hodin. 

TIP

  • Ze vzniklého vývaru můžeme udělat prdelačku nebo česnečku.