Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Vanilkové rohlíčky s tajnou ingrediencí: Měkoučké a vláčné jako nikdy předtím

Vanilkové rohlíčky jsou pro mě symbolem Vánoc. Každý rok se těším na tu vůni vanilky linoucí se z trouby a na křehké cukroví, které se doslova rozplývá na jazyku. Tradiční recepty ale většinou obsahují hodně másla, které zajišťuje jejich nadýchanost a křehkost. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet něco nového a podělit se s vámi o malý trik, který jsem objevila.

Napadlo mě nahradit část másla jablečnou přesnídávkou. Ano, čtete správně! Použila jsem jen malé množství másla pro chuť a zbytek doplnila přesnídávkou. A výsledek? Rohlíčky byly neskutečně měkké a vláčné, s jemnou chutí, která se skvěle snoubí s vanilkou a ořechy.

Jablečná přesnídávka má totiž tu výhodu, že dodá těstu vlhkost a lehkost, aniž by přebila ostatní chutě. Navíc se krásně pojí s vanilkou i ořechy, takže rohlíčky mají pořád tu svou typickou chuť, ale jsou o něco lehčí. A co je nejlepší? Díky tomuto triku zůstávají rohlíčky měkké i několik dní po upečení.

Musím přiznat, že jsem měla trochu obavy, jak to dopadne. Ale když jsem ochutnala první kousek, byla jsem nadšená. Rohlíčky byly přesně takové, jaké mám ráda – křehké, voňavé a prostě neodolatelné. A rodina si ani nevšimla, že jsem něco změnila v receptu. Jen se ptali, proč jsou letos tak zvlášť dobré.

Pokud chcete vyzkoušet něco nového a zároveň si trochu odlehčit vánoční cukroví, určitě tuto variantu doporučuji. Je to jednoduchá změna, která ale udělá velký rozdíl. Navíc je příprava stejně snadná jako u klasického receptu.

Tak co říkáte? Pustíte se do pečení s jablečnou přesnídávkou i vy? Věřím, že budete mile překvapeni, stejně jako já. Přeji vám krásné Vánoce plné pohody a sladkých dobrot!

Zdroj: Žádný Špeky

Vanilkové rohlíčky

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

157

kcal

Suroviny

  • 1 jablečná přesnídávka

  • 150 g vlašských ořechů

  • 1 vejce

  • 2 PL medu

  • 1 vanilkový cukr

  • 50 g másla

  • 100 g vloček

  • 50 g hladké mouky

Postup

  • Do mísy si dáme přesnídávku, rozemleté ořechy a rozemleté ovesné vločky spolu se zbytkem surovin. Vypracujeme hladké těsto. Z něj pak pomocí formiček nebo ručně tvarujeme rohlíčky. 

  • Ty dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut. 

  • Po vyndání z trouby necháme trochu vychladnout a obalíme v moučkovém cukru.