Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Vanilkové rohlíčky s tajnou ingrediencí: Měkoučké a vláčné jako nikdy předtím
Vanilkové rohlíčky jsou pro mě symbolem Vánoc. Každý rok se těším na tu vůni vanilky linoucí se z trouby a na křehké cukroví, které se doslova rozplývá na jazyku. Tradiční recepty ale většinou obsahují hodně másla, které zajišťuje jejich nadýchanost a křehkost. Letos jsem se rozhodla vyzkoušet něco nového a podělit se s vámi o malý trik, který jsem objevila.
Napadlo mě nahradit část másla jablečnou přesnídávkou. Ano, čtete správně! Použila jsem jen malé množství másla pro chuť a zbytek doplnila přesnídávkou. A výsledek? Rohlíčky byly neskutečně měkké a vláčné, s jemnou chutí, která se skvěle snoubí s vanilkou a ořechy.
Jablečná přesnídávka má totiž tu výhodu, že dodá těstu vlhkost a lehkost, aniž by přebila ostatní chutě. Navíc se krásně pojí s vanilkou i ořechy, takže rohlíčky mají pořád tu svou typickou chuť, ale jsou o něco lehčí. A co je nejlepší? Díky tomuto triku zůstávají rohlíčky měkké i několik dní po upečení.
Musím přiznat, že jsem měla trochu obavy, jak to dopadne. Ale když jsem ochutnala první kousek, byla jsem nadšená. Rohlíčky byly přesně takové, jaké mám ráda – křehké, voňavé a prostě neodolatelné. A rodina si ani nevšimla, že jsem něco změnila v receptu. Jen se ptali, proč jsou letos tak zvlášť dobré.
Pokud chcete vyzkoušet něco nového a zároveň si trochu odlehčit vánoční cukroví, určitě tuto variantu doporučuji. Je to jednoduchá změna, která ale udělá velký rozdíl. Navíc je příprava stejně snadná jako u klasického receptu.
Tak co říkáte? Pustíte se do pečení s jablečnou přesnídávkou i vy? Věřím, že budete mile překvapeni, stejně jako já. Přeji vám krásné Vánoce plné pohody a sladkých dobrot!
Zdroj: Žádný Špeky
Vanilkové rohlíčky
10
porcí15
157
kcalSuroviny
1 jablečná přesnídávka
150 g vlašských ořechů
1 vejce
2 PL medu
1 vanilkový cukr
50 g másla
100 g vloček
50 g hladké mouky
Postup
Do mísy si dáme přesnídávku, rozemleté ořechy a rozemleté ovesné vločky spolu se zbytkem surovin. Vypracujeme hladké těsto. Z něj pak pomocí formiček nebo ručně tvarujeme rohlíčky.
Ty dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut.
Po vyndání z trouby necháme trochu vychladnout a obalíme v moučkovém cukru.