Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Počátky – Britská specialita

Historie fish and chips sahá až do 19. století do Velké Británie. První písemná zmínka o prodeji smažené ryby s hranolkami pochází z roku 1860, kdy se tento pokrm začal prodávat na londýnských ulicích a rychle si získal popularitu mezi nižšími vrstvami obyvatelstva. Jednoduchost, chutnost a cenová dostupnost tohoto jídla z něj udělaly rychle oblíbený street food.

Rozšíření do světa

S nástupem průmyslové revoluce a zlepšením dopravy se fish and chips začaly šířit do různých částí světa, díky čemuž se staly symbolem britské kuchyně. V době, kdy Británie rozšiřovala své impérium, se s tímto pokrmem dostaly i do vzdálených zemí, kde si našly své místo v místním jídelníčku.

Fish and Chips v Česku

Na českém území zažila tato klasická specialita významný návrat v průběhu 20. století. Během komunistické éry byly omezené možnosti přístupu k exotickým potravinám, a tak se fish and chips staly zajímavou alternativou ke klasickým českým jídlům.

Oslabováním politických restrikcí v 90. letech 20. století se začaly objevovat první fast foody a restaurace nabízející tuto specialitu. Postupem času získaly fish and chips v českém prostředí své místo jako oblíbený rychlý pokrm.

Fish and Chips dnes

Dnes můžeme fish and chips ochutnat v mnoha restauracích, rychlých občerstveních či food truckech po celé České republice. Ačkoliv se jedná o původně britský pokrm, získal si své věrné fanoušky i mezi českými gurmány. Restaurace často přizpůsobují recepturu místním chutím, čímž vznikají různé varianty této chutné pochoutky.

Závěr

Fish and chips jsou bezesporu jednou z nejikoničtějších britských specialit, která našla svou cestu do českých kulinářských zvyklostí. Jejich jedinečná historie, spojená s různými kulturami a vývojem, svědčí o tom, jak gastronomie může překonávat geografické a kulturní hranice, a to díky své univerzální chutnosti a atraktivitě pro různé vkusy.

Zdroj: DosckSidelhi.com (odkaz)

Fish and chips

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

72

kcal

Suroviny

  • 1 zakysaná smetana

  • 2 PL hořčice

  • 1 nakládaná okurka

  • 1 cibulka

  • 3 filety z tresky

  • 2 vejce

  • 1 dcl světlého piva

  • hrst tymiánu

  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva

  • 1 ČL sušeného česneku

  • 6 PL hladké mouky

Postup

  • Nejdříve si uděláme domácí tatarku - v misce si smícháme zakysanou smetanu, hořčici, na jemno nakrájenou okurku a cibulku a lehce osolíme a opepříme. 

  • V misce si připravíme těstíčko - vajíčka osolíme, opepříme, přidáme tymián, pivo, kypřící práše do pečiva, trochu hořčice, chilli, přesátou mouku a vše vymícháme na hustší palačinkové těsto. 

  • Na závěr přidáme jednu lžičku sušeného česneku. 

  • Filety z tresky si osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citronové šťávy. 

  • Každý filet vykoupeme pořádně v těstíčku a poté ve strouhance. 

  • Přendáme na vymazaný pekáček a ideálně na pečící papír. Dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů na 10 - 15 minut.