Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Historie Trenčianského párku s fazolí sahá až do období, kdy byla slovenská kuchyně ovlivněna nejen místními tradicemi, ale i vnějšími vlivy. Tento pokrm vznikl ve střední části Slovenska, poblíž města Trenčín, které je známé svou bohatou historií a krásnými přírodními scenériemi. První zmínky o Trenčianském párku s fazolí sahají až do 19. století, kdy se začal stávat oblíbeným jídlem mezi lidmi žijícími v této oblasti.
Jeho vznik byl pravděpodobně ovlivněn přítomností vojsk rakousko-uherské monarchie na území Slovenska. Vojáci z různých regionů přinášeli s sebou různé kulinářské tradice a suroviny, které se smísily s místními chutěmi a potřebami. Trenčianský párek s fazolí se stal ideálním pokrmem pro uspokojení hladu vojáků a místního obyvatelstva. Jednoduchý, ale sytý, se rychle rozšířil mezi slovenskými domácnostmi.
Hlavními složkami tohoto tradičního pokrmu jsou vepřové maso, fazole, cibule a koření. K jeho přípravě se používají metody vaření a dusení, což zajišťuje, že maso zůstává měkké a šťavnaté, zatímco fazole absorbují bohatou chuť omáčky. Trenčianský párek s fazolí je často podáván s pečivem nebo brambory a je oblíbený pro svou sytou chuť a výživný charakter.
Během let se Trenčianský párek s fazolí stal oblíbeným rodinným pokrmem a také součástí mnoha restauračních jídelních lístků po celém Slovensku. Jeho jedinečná chuť a historie přilákaly pozornost i zahraničních návštěvníků, kteří chtějí poznat autentickou slovenskou kuchyni.
Trenčianský párek s fazolí není jen pokrmem, je to součást slovenské kultury a kulturního dědictví. Jeho historie a tradice dokazují, že i jednoduché pokrmy mohou mít hluboký význam a pozitivní vliv na společnost. Pro mnoho Slováků je toto jídlo symbolem rodinných večeří a společného stolu, kde se sdílí nejen jídlo, ale i příběhy a tradice předků.
Trenčianský párek s fazolí je nepochybně jedním z pokladů slovenské kuchyně, který přetrvává generace po generaci. Jeho historie a jedinečná chuť ho činí neodmyslitelnou součástí slovenského kulturního dědictví a symbolizuje lásku k dobrému jídlu a tradicím.
Zdroj: makova-panenka.cz (odkaz)
Trenčianský párek s fazolí
4
porce20
minut150
Suroviny
1 cibule
4 stroužky česneku
1 ČL mleté papriky
1 PL mouky
1 rajský protlak
300 g malých bílých fazolí
4 nožičky kvalitních párků
1 dcl vývaru
Doba přípravy
V kastrůlku si rozpálíme a olej a přidáme nakrájenou cibuli, česnek a trochu zarestujeme. Poté přidáme mletou papriku, mouku a po minutce hned přidáme rajský protlak.
Dobře rozmícháme, osolíme a opepříme.
Dále přidáme na centimetrová kolečka nakrájené párky a předem ve vodě namočené malý bílé fazole.
Teď přilijeme trochu vývaru a necháme asi 15 minut vařit.
TIP
- Kdo chce, může přidat třeba chilli, rajčata či čerstvou papriku.