Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou jedním z těchto pokrmů, které nám zpříjemňují jídelníček nejen svým výrazným chuťovým zážitkem, ale také poutavou historií, která se táhne tisíce let zpět. Tato tradiční pochoutka, oblíbená v mnoha koutech světa, spojuje v sobě širokou paletu chutí a výraznou přítomnost paprik, které se staly základním prvkem mnoha národních kuchyní.

Historie plněných paprik:

Historie plněných paprik sahá až do starověkého Řecka a Říma. První známky tohoto pokrmu lze nalézt v kuchařských receptářích starověkého Řecka a Říma, kde byly papriky plněny různými náplněmi a pečeny. V té době však papriky, jak je známe dnes, neexistovaly, a tak byly používány různé druhy paprik a papriček, které byly dostupné.

Během středověku se plněné papriky staly oblíbeným pokrmem v oblasti středního východu, kde byly papriky plněny rýží, masem a kořením. Tento recept se rozšířil do dalších částí světa díky obchodním cestám a migraci.

Vývoj plněných paprik:

Vývoj plněných paprik pokračoval v Evropě během renesance a raného novověku. Během této doby se papriky staly běžným plodinou ve středomořském regionu, což umožnilo rozvoj různých pokrmů založených na paprikách. Plněné papriky se staly tradičním pokrmem v řadě evropských zemí, včetně Řecka, Turecka, Maďarska a Balkánských států.

Na přelomu 19. a 20. století přinesla vlna imigrace evropských obyvatel do Ameriky s sebou tradiční recepty na plněné papriky. Tím se tento pokrm stal součástí americké kuchyně, a to zejména v oblastech s vysokou koncentrací imigrantů.

Rajská omáčka:

Rajská omáčka, známá také jako rajčatová omáčka, hraje v plněných paprikách klíčovou roli. Rajská omáčka je vyrobena z rajčat, která byla původně domestikována v Mexiku a rozšířila se po celém světě po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Do plněných paprik přidává omáčce charakteristickou sladkou a kyselou chuť.

Moderní variace:

Dnes existuje mnoho různých verzí plněných paprik. Náplně mohou zahrnovat rýži, mleté maso, zeleninu, sýr a mnoho dalších ingrediencí podle regionálních preferencí. Mnohé kuchyně přidávají do omáčky i další bylinky, koření a ochucovadla, aby vytvořily unikátní chuťový zážitek.

Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou skvělým příkladem toho, jak se tradiční recepty vyvíjí a přizpůsobují místním chutím a dostupným surovinám. Tato jednoduchá, ale chutná jídla nás připomínají, jak historie a kultura mohou ovlivnit naše stravovací návyky a přinést do našich životů radost prostřednictvím gastronomie. Ať už si je připravíte doma nebo je ochutnáte v restauraci, plněné papriky s rajskou omáčkou jsou jistě požitkem pro chuťové buňky a cestou do historie kulinářního umění.

Zdroj: thecookful.com (odkaz)

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

70

minut
Kalorie

55

kcal

Suroviny

  • 2 krajíce toastového chleba

  • 1 vejce

  • 2 papriky

  • 2 cibule

  • rajský protlak

  • 1 mrkev

  • 1 petržel

  • 50 g celeru

  • 300 g mletého hovězího 

  • kousek strouhaného perníku

  • 1 l vývaru

  • 6 kuliček nového koření

  • 2 bobkové listy

  • 1 ČL mleté papriky

Postup

  • Nakrájíme chléb na kostky, přidáme vejce, sůl a pepř a pořádně promícháme. 

  • Přidáme 1 cibuli a mleté maso. Pořádně to rukama zpracujeme. Pokud je to řidší, můžete přidat trochu strouhanky. 

  • Vezmeme si papriky, odkrojíme horní část, vyčistíme a napěchujeme tam masovou směs. Pokud zbude nějaké maso, udělejte z toho kuličky.

  • Hlubší pánev si necháme rozpálit a přidáme si trochu oleje, cibuli na kostičky a opečeme ji dozlatova. 

  • Když cibule zezlátne, přidáme nové koření a bobkové listy. Po minutce přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu. 

  • Necháme to asi 5 minut opékat, osolíme, opepříme a přidáme strouhaný perník a mletou papriku.

  • Teď přidáme rajský protlak a zalijeme zeleninovým vývarem. Vložíme tam plněné papriky a masové kuličky. Teď to necháme na středním plameni asi hodinku probublávat.

  • Na závěr můžete vyjmout papriky a masové koule a omáčku rozmixovat tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem či skořicovým cukrem.