Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou jedním z těchto pokrmů, které nám zpříjemňují jídelníček nejen svým výrazným chuťovým zážitkem, ale také poutavou historií, která se táhne tisíce let zpět. Tato tradiční pochoutka, oblíbená v mnoha koutech světa, spojuje v sobě širokou paletu chutí a výraznou přítomnost paprik, které se staly základním prvkem mnoha národních kuchyní.
Historie plněných paprik:
Historie plněných paprik sahá až do starověkého Řecka a Říma. První známky tohoto pokrmu lze nalézt v kuchařských receptářích starověkého Řecka a Říma, kde byly papriky plněny různými náplněmi a pečeny. V té době však papriky, jak je známe dnes, neexistovaly, a tak byly používány různé druhy paprik a papriček, které byly dostupné.
Během středověku se plněné papriky staly oblíbeným pokrmem v oblasti středního východu, kde byly papriky plněny rýží, masem a kořením. Tento recept se rozšířil do dalších částí světa díky obchodním cestám a migraci.
Vývoj plněných paprik:
Vývoj plněných paprik pokračoval v Evropě během renesance a raného novověku. Během této doby se papriky staly běžným plodinou ve středomořském regionu, což umožnilo rozvoj různých pokrmů založených na paprikách. Plněné papriky se staly tradičním pokrmem v řadě evropských zemí, včetně Řecka, Turecka, Maďarska a Balkánských států.
Na přelomu 19. a 20. století přinesla vlna imigrace evropských obyvatel do Ameriky s sebou tradiční recepty na plněné papriky. Tím se tento pokrm stal součástí americké kuchyně, a to zejména v oblastech s vysokou koncentrací imigrantů.
Rajská omáčka:
Rajská omáčka, známá také jako rajčatová omáčka, hraje v plněných paprikách klíčovou roli. Rajská omáčka je vyrobena z rajčat, která byla původně domestikována v Mexiku a rozšířila se po celém světě po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Do plněných paprik přidává omáčce charakteristickou sladkou a kyselou chuť.
Moderní variace:
Dnes existuje mnoho různých verzí plněných paprik. Náplně mohou zahrnovat rýži, mleté maso, zeleninu, sýr a mnoho dalších ingrediencí podle regionálních preferencí. Mnohé kuchyně přidávají do omáčky i další bylinky, koření a ochucovadla, aby vytvořily unikátní chuťový zážitek.
Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou skvělým příkladem toho, jak se tradiční recepty vyvíjí a přizpůsobují místním chutím a dostupným surovinám. Tato jednoduchá, ale chutná jídla nás připomínají, jak historie a kultura mohou ovlivnit naše stravovací návyky a přinést do našich životů radost prostřednictvím gastronomie. Ať už si je připravíte doma nebo je ochutnáte v restauraci, plněné papriky s rajskou omáčkou jsou jistě požitkem pro chuťové buňky a cestou do historie kulinářního umění.
Zdroj: thecookful.com (odkaz)
Plněné papriky s rajskou omáčkou
4
70
minut55
kcalSuroviny
2 krajíce toastového chleba
1 vejce
2 papriky
2 cibule
rajský protlak
1 mrkev
1 petržel
50 g celeru
300 g mletého hovězího
kousek strouhaného perníku
1 l vývaru
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1 ČL mleté papriky
Postup
Nakrájíme chléb na kostky, přidáme vejce, sůl a pepř a pořádně promícháme.
Přidáme 1 cibuli a mleté maso. Pořádně to rukama zpracujeme. Pokud je to řidší, můžete přidat trochu strouhanky.
Vezmeme si papriky, odkrojíme horní část, vyčistíme a napěchujeme tam masovou směs. Pokud zbude nějaké maso, udělejte z toho kuličky.
Hlubší pánev si necháme rozpálit a přidáme si trochu oleje, cibuli na kostičky a opečeme ji dozlatova.
Když cibule zezlátne, přidáme nové koření a bobkové listy. Po minutce přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu.
Necháme to asi 5 minut opékat, osolíme, opepříme a přidáme strouhaný perník a mletou papriku.
Teď přidáme rajský protlak a zalijeme zeleninovým vývarem. Vložíme tam plněné papriky a masové kuličky. Teď to necháme na středním plameni asi hodinku probublávat.
Na závěr můžete vyjmout papriky a masové koule a omáčku rozmixovat tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem či skořicovým cukrem.