Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Právě do Příchovic povede dnešní tip na výlet. O Příchovicích toho v budoucnu vydám více, ale dnes se budeme bavit o lesoparku. Je to unikátní projekt, kdy kousek od hlavního parkoviště za kostelem, které v zimě slouží lyžařům, se dostanete krásnou a novou álejí podel rozkvetlé louky do nedalekého lesíku.

V onom lesíku se pak ukrývá prakticky ráj pro děti. Říkal jsem si jen škoda, že nejsem menší. Při pohledu na všechny dětské prolízačky a houpačky musím obdivovat architekty a stavitele a jejich fantazii. Tento lesopark vznikl v roce 2013 a již od počátku bylo snahou nenarušit zdejší krajinný ráz.

Prolézačky jsou tak z přírodních materiálů decentně zasazeny do krajiny. Mimo to zde nalezneme i mnoho nově vysazených dřevin s informační cedulí, které historicky vždy patřili do jizerskohorského regionu. I když je to již deset let od založení lesoparku, tak projekt není stále dokončený, protože neustále přibývají nová a další stanoviště pro děti.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Už se nedá ani mluvit o parku, ale spíše o celé zážitkové a odpočinkové lokalitě kříženou s botanickou zahradou. I když jsem už odrostl dětským prolézačkám, strávil jsem zde poměrně hodně času. V areálu je dokonce i veřejné WC, knihobudka a hromada stolů s lavicemi pro znavené rodiče.

Oceňuji i nápad autorů vytvořit foto místo, kde do země ukotvili obrovský dřevěný rámeček, ze kterého je přímo pohádkově vidět zdejší horský kostelíček. Příchovice jsou navíc docela dostupné ze všech světových stran. V dalším článcích si řekneme něco o historii Příchovic nebo o zdejším hrdinovi, Járovi Cimrmanovi, který zde údajně nechal postavit mořský maják.

Zdroj: KudyzNudy.cz (odkaz)