Foto: Freepik

Na Facebook samozřejmě můžeme dát pár hezkých fotek, jak si společně hrajeme, ale teď přijde ta druhá část. Dítě začne strašně brečet a co s ním. Manželka nám většinou předá dítě bez nějakého návodu a jelikož třeba ještě nemluví, musíme si zkrátka nějak poradit. Nyní se vám pokusím představit jednoduchá algoritmus, který by měl fungovat na většinu dětí.

Když máte dítě a z ničeho nic vám začne brečet, zkuste nejdříve zkontrolovat tyto věci:

  • Plná plenka – dítě se počůralo či pokadilo a potřebuje akutně přebalit. Jak se přebaluje dítě uvedeme v dalším článku

  • Žízeň / hlad – zkontrolujte čas, protože je možné, že jste zapomněli na krmení nebo se zrovna blíží. Nejrychlejší je dát dítěti kousek rohlíku či jídla a dát mu napít a mezitím připravit řádné jídlo

  • Prdíky – další možností jsou prdíky. Ty trápí většinu novorozenců. Dítěti pomůžeme tak, že mu budeme krouživými pohyby masírovat bříško. Můžeme použít i speciální mast, která se na uvolňování prdíků používá. Mezitím dáme vařit fenyklový čaj, který také pomůže.

  • Rostou zoubky – velkou bolestí jsou i zoubky. Zde pomůže speciální gel, který se dá koupit v lékárně a který výborně zmírňuje bolesti zubů. Pokud nemáte tento gel doma nebo nemůžete do lékárny, zkuste alespoň chladit. Dobré je dát k jídlu třeba studenější jogurt, který dásně ochladí.

  • Chce spát – někdy je dítě ospalé a neumí to prostě říct. Jestliže je dlouho vzhůru nebo mělo náročný program, zkuste ho dát spát.

Foto: Freepik

Takže, když vám dítě začne řvát, většinou to bude jeden z výše uvedených důvodů. Pokud jste všechno vyzkoušeli a stále brečí, může to být buď vztekání, kdy chce nějakou konkrétní hračku, nebo nějaký závěžnější problém. Zkuste třeba změřit teplotu a jestliže i ta je normální, volejte manželce, která si již bude vědět rady.

Zdroj: Uživatelská zkušenost Žádný Špeky