Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Bramborový salát je velice oblíbenou přílohou nejen v našich končinách, ale obecně se dá říci, že ve všech slovanských zemích se těší tento pokrm určité popularitě. Jak již možná tušíte, tak území, kde mají rádi bramborový salát je skutečně rozsáhlé, a proto je i mnoho druhý bramborových salátů.

Každý kraj i národ mají své zvyklosti a dokonce se recepty liší rodina od rodiny. Všichni si ale pochopitelně myslí, že jejich recept je ten nejlepší. Když jsem se dotazoval různých známých, tak základem českého bramborového salátu jsou logicky brambory, kořenová zelenina, majonéza, cibulka, okurka a někdo dává i vajíčko či gothaj.

Já osobně ale tuto variantu příliš rád nemám. Je to příliš tučné a těžké a v kombinaci třeba se smaženým kaprem, vinnou klobásou nebo smaženým řízkem je to skutečně kalorická bomba i zátěž pro náš žlučník. Proto jsem hledal nějakou alternativu k našemu salátu, po kterém by mi nebylo těžko a nepálila žáha.

Našel jsem ho až u našich severních sousedů, kde místo tučné a nezdravé majonézy dávají jogurt v kombinaci se zakysanou smetanou. Navíc přidávají i kopr, který se může zdát nezvyklý, ale celou chuť salátu dokonale doplní. Když si uvážíte, že tam my dáváme třeba kyselou okurku, která je také naložená v kopru a dokonale tam sedí, tak ani nám nemusí být tato koprová chuť cizí.

Zdroj: Žádný Špeky

Polský bramborový salát

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

10

minut
Kalorie

74

kcal

Suroviny

  • hrst kopru

  • 2 PL hořčice

  • 1/2 kelímku zakysané smetany

  • 1 jogurt

  • 3 mrkve

  • 1 červená cibule

  • 4 nakládané okurky

  • 4 vejce

  • 0,5 kg předvařených brambor

  • 2 kuřecí prsa

  • strouhanka

  • mouka

Postup

  • Nejdříve si vyrobíme dresink či "majonézu". Do mísy si dáme jogurt, zakysanou smetanu, kopr (čerstvý nebo nakládaný), hořčici, sůl a pepř. 

  • Lehce promícháme a přidáme na malé kostičky nakrájené okurky a cibuly. Opět promícháme. 

  • Přidáme na kostky nakrájenou mrkev, kterou jsme si dopředu uvařili na zkus

  • Dále přidáme uvařené brambory nakrájené na zhruba centimetrové kostičky. Dejte pozor na správný výběr brambor, protože z příliš škrobnatých by vám vznikla jen ochucená bramborová kaše.

  • Celé to promícháme a na závěr přidáme ještě na tvrdo uvařená vejce, která jsme si také nakrájeli. Dejte ale pozor, aby při míchání nedošlo k přílišnému poškození vajíček. Nevypadalo by to dobře. 

  • Na závěr můžeme ještě dochutit solí, pepřem či hořčicí.