Foto: dodáno inzerentem
Antioxidanty, neboli antioxidanty, prevence “korozí” našich buněk.
To znamená, že:
- bojují proti oxidačnímu stresu
- chrání buňky před volnými radikály
- prevence předčasného stárnutí buněk, včetně kůže, a vzniku různých nemocí, jako je cukrovka, srdeční choroby a nádory
Odkud pocházejí volné radikály
- vznikají při nadměrném vystavení ultrafialovému (UV) a rentgenovému záření
- vytvářejí se kvůli nezdravé a nevyvážené stravě
- z kouření cigaret
- z znečištěného a degradovaného prostředí
- stres zvyšuje jejich tvorbu
Co je oxidační stres?
Mluvíme o něm, když volné radikály (škodlivé molekuly) napadají buňky během oxidačního procesu. Takto postižené buňky jakoby korozi, tj. se zhoršují a stárnou. Všichni jsme vystaveni působení volných radikálů, což je jednou z příčin stárnutí organismu. Je možné tento proces zpomalit.
Nejobyčejnější antioxidanty zahrnují:
Tyto složky se vyskytují v potravinách a mohou být součástí doplňků stravy.
- polyfenoly (nejmocnější antioxidanty)
- vitamín C
- vitamín E
- flavonoidy
- selen
- beta-karoten (provitamin vitamínu A)
Kde najít antioxidanty
Protože antioxidanty jsou přirozenou složkou potravy, stačí vybírat následující produkty:
Ovoce
- maliny
- ostružiny
- sušené jahody
- sušené brusinky bez cukru
- borůvky, také goji
- tmavé hrozny
- granátové jablko
- pomeranč
- papája
- zelené jablko
- persimmon
- sušená moruše
Zelenina
- brokolice
- špenát
- kale
- artičoky
- chřest
- fenykl
- olivy + olivový olej
- červené zelí
- vařené brambory (např. barevné)
- lilek
- sladký brambor
- mrkev
- houby, např. shiitake
- řepy
Luštěniny
- cizrna
- sója
- fazole, např. adzuki
- červená čočka
Semena a ořechy
Koření (a čerstvé bylinky)
- kurkuma
- zázvor
- pepř
- čerstvé bylinky: tymián, bazalka, sušené oregano
- česnek
- cibule
*Je dobré si připravit vlastní směs aromatických koření. Stačí je opražit asi minutu na pánvi (ne moc horké) a rozdrtit v hmoždíři. Stojí za to experimentovat s kořením a aromatickými kořením. Kromě chutí a vůní skvěle regulují a zlepšují trávení.
Nápoje
- zelený čaj
- červené víno
- nálev z ginkgy biloby
další “bomby” antioxidantů:
- kakao/zrno kakaovníku
- grapefruitová kůra
- bromelain (z ananasu)
- lékařský rozmarýn
Barevné jídlo na talíři zaručuje jídlo bohaté na antioxidanty, což vede k dobrému zdraví a pocitu!
Způsoby jak uchovat vlastnosti antioxidantů v potravinách
- vyhýbat se příliš dlouhému skladování v lednici – antioxidanty vydrží v lednici asi 2 dny
- tepelná úprava, stejně jako u většiny vitamínů a makroprvků, snižuje koncentraci antioxidantů
- rychlé vaření jídel
- konzumace jídla hned po přípravě – antioxidanty rychle oxidují
Antioxidanty pro pokožku
Výše uvedené vitamíny C, A a E také podporují správnou funkci naší kůže. K prospěšným látkám pro kůži patří také: kyselina ferulová, florentyna a koenzym Q10. Kosmetika se vstřebává do kůže, takže je dobré kombinovat antioxidanty z diety s těmi, které působí lokálně na kůži. Antioxidanty působí proti stárnutí a chrání vrstvy epidermis.
Suplementace antioxidantů
Pokud se obáváme, že nedostáváme dostatečné množství antioxidantů z potravy, můžeme sáhnout po doplňcích stravy. Je dobré konzultovat se s lékařem či dietologem, abychom se vyhnuli nadměrné konzumaci některých látek.
Závěr
Antioxidanty hrají klíčovou roli v našem zdraví. Pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu, prevenci nemocí a podpoře zdravé kůže. Proto by měly být součástí naší každodenní stravy. Ať už v potravinách nebo jako doplňky stravy, je důležité dodávat tělu dostatečné množství těchto klíčových látek.