Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Vánoční období je spojeno s vůní a chutí tradičního cukroví. Pro ty, kteří se chtějí vyhnout nadměrnému příjmu cukru a upřednostňují zdravější alternativy, může být zajímavou volbou příprava „Vosích hnízd“ z ovesných vloček. Vosí hnízda mám velice rád, ale vždy jsou pro mě nějakým způsobem špatně stravitelné. Proto jsem také přišel s vlastním receptem.

Tato zdravější varianta cukroví kombinuje chutnost s výhodami ovesných vloček, které jsou bohaté na vlákninu a živiny. Ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů a poskytují dlouhodobou energii. Med či javorový sirup přidává sladkost bez nadbytečného rafinovaného cukru.

Při přípravě vosích hnízd můžete experimentovat s různými kombinacemi ořechů a sušeného ovoce podle svých preferencí. Tato zdravější varianta cukroví není pouze chutná, ale také nabízí možnost si pochutnat bez výrazného dopadu na zdraví. Vyzkoušejte tuto alternativu a užijte si vánoční atmosféru s lehkým srdcem a dobrou chuťou. Vnitřek jsem pak naplnil vaječným likérem místo vanilkového pudingu, ale i zde je to čistě na preferencích každého.

Zdroj: Žádný Špeky

Vosí hnízda

Počet porcí

20

porcí
Doba přípravy

7

minut
Kalorie

133

kcal

Suroviny

  • 120 g tvarohu

  • 5 cl rumu

  • 100 g ovesných vloček

  • 10 cl vaječného likéru

  • 1 PL kakaa

  • 1 PL moučkového cukru

  • 20 piškotů

Postup

  • Ovesné vločky rozmixujeme na mouku a přidáme tvaroh, cukr, rum a kakao. Vše pořádně promícháme v hladké těsto.

  • Formičku na vosí hnízdo či včelí úl vysypeme moučkovým cukrem a vmáčkneme těsto. 

  • Do těsta uděláme druhou stranou vařečky díru a nalijeme tam vaječný likér. Poté přimáčkeneme piškot viz video. 

  • Hotové vosí hnízdo opatrně vyjmeme z formičky.