Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Vánoční období je spojeno s vůní a chutí tradičního cukroví. Pro ty, kteří se chtějí vyhnout nadměrnému příjmu cukru a upřednostňují zdravější alternativy, může být zajímavou volbou příprava „Vosích hnízd“ z ovesných vloček. Vosí hnízda mám velice rád, ale vždy jsou pro mě nějakým způsobem špatně stravitelné. Proto jsem také přišel s vlastním receptem.
Tato zdravější varianta cukroví kombinuje chutnost s výhodami ovesných vloček, které jsou bohaté na vlákninu a živiny. Ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů a poskytují dlouhodobou energii. Med či javorový sirup přidává sladkost bez nadbytečného rafinovaného cukru.
Při přípravě vosích hnízd můžete experimentovat s různými kombinacemi ořechů a sušeného ovoce podle svých preferencí. Tato zdravější varianta cukroví není pouze chutná, ale také nabízí možnost si pochutnat bez výrazného dopadu na zdraví. Vyzkoušejte tuto alternativu a užijte si vánoční atmosféru s lehkým srdcem a dobrou chuťou. Vnitřek jsem pak naplnil vaječným likérem místo vanilkového pudingu, ale i zde je to čistě na preferencích každého.
Zdroj: Žádný Špeky
Vosí hnízda
20
porcí7
133
kcalSuroviny
120 g tvarohu
5 cl rumu
100 g ovesných vloček
10 cl vaječného likéru
1 PL kakaa
1 PL moučkového cukru
20 piškotů
Postup
Ovesné vločky rozmixujeme na mouku a přidáme tvaroh, cukr, rum a kakao. Vše pořádně promícháme v hladké těsto.
Formičku na vosí hnízdo či včelí úl vysypeme moučkovým cukrem a vmáčkneme těsto.
Do těsta uděláme druhou stranou vařečky díru a nalijeme tam vaječný likér. Poté přimáčkeneme piškot viz video.
Hotové vosí hnízdo opatrně vyjmeme z formičky.