Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Koprová omáčka je jednou z tradičních českých omáček, kterou máme spojenou většinou s prázdinami u babičky nebo se školní jídelnou. V praxi to je tak, že ta od babičky bývala dobrá a tu ze školní jídelny jsme nejedli. Já osobně jsem tuto omáčku jako malý kluk neměl rád.
Nemám rád mastné věci a obecný recept na koprovou omáčku je pro mne nepoživatelný. Jako základ totiž využívá bešamel, což je máslo zapražené moukou a zalité mlékem nebo smetanou. Koprová omáčka tak bývala jen holý bešamel s trochou kopru. Já mám rád odlehčenou kuchyni a také jídla, která mají nějakou chuť.
Proto jsem oprášil starý rodinný recept, který je prostě ten nejlepší. Začíná tak, že si připravíte lahodný hovězí vývar v papiňáku, kde vám stačí jen 30 minut. Poté se maso začne již rozpadat. Do tohoto vývaru pak stačí dát jen trochu nakládaného kopru, cukr a ocet. Vše zjemníte trochou smetany nebo mléka. No, a dílo je dokonáno. Zbývá jen celou omáčku zahustit. Většinou se samozřejmě používá mouka, ale já mám rád rozmixované ovesné vločky. Každý si tam ale může dát, co chce.
Zdroj: Žádný Špeky
Koprová omáčka
4
porce35
85
kcalSuroviny
1 l vody
1 cibule
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
1 ČL celého pepře
2 plátky hovězího
2 dcl mléka
1 PL ovesných vloček
1 PL třtinového cukru
1 PL octa
2 PL nakládaného kopru
Postup
Tradiční koprová omáčka se dělá z bešamelu, který je ale na mne velice tučný a nemám ho rád. Proto dělám tuto verzi koprové omáčky, která je lehčí a daleko chuťově zajímavější.
Vezmeme si papiňák a dáme do něj vodu, nakrájenou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř a plátky hovězího masa. Nezapomeneme osolit a opepřit. V Papiňáku stačí vařit jen 30 minut a maso se bude rozpadat.
Po půl hodině vývar přecedíme a přidáme do něj cukr, ocet, mléko nebo smetanu a samozřejmě kopr.
Vše pak zahustíme rozmixovanými ovesnými vločkami. Ty jsou zdravější, neobsahují lepek a navíc nehrudkovatí, jako třeba hladká mouka.