Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Celozrnný žitný semínkový chléb
8
porcí10
50
minut213
kcalSuroviny
360 celozrnné žitné mouky
340 g žitného kvásku na chleba
hrst lněného semínka
sezamová semínka
0,3 l vody
sušený česnek
sůl
římský kmin
droždí v prášku
Postup
smícháme kvásek na chleba (ať už práškový nebo z pekárny), s 1 dcl vody a hrstí celozrnné mouky. Pokud máme kvásek práškový, musíme přidat ještě lžičku droždí
Necháme přikryté ideálně igelitem přes noc na teplém místě
ráno si z hotového rozkvasu odebereme do sklenice po okurkách půlku. Tu dáme do ledničky a poslouží nám pro příště, tzn. při pečení druhého a každého dalšího chleba jen vytáhneme z ledničky vlastní kvásek.
do rozkvasu dáme zbytek mouky a postupně přidáváme i vodu. Těsto musí být hladké.
Když je těsto hladké, zamícháme do něj semínka, najemno nastrouhaný česnek, sůl a římský kmín
opět přikryjeme a necháme ještě cca 3 hodiny odpočívat v teple.
z hotového těsta si vymodelujeme náš vytoužený tvar. Je možné těsto dát do formy na biskupský chlebíček či ho nechat kynout ve speciální ošatce pro obdelníkový tvar. Část semínek můžeme použít na posypání na konec..
dáme do předehřáté trouby na 230 stupňů horkovzdušně a pečeme 30 minut
průběžně potíráme obyčejnou vodou, aby byl chléb vláčný.
následně snížíme teplotu na cca 180 stupňů a pečeme dalších 20 minut