Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Ve světě moderní gastronomie, kde se mísí exotické chutě a složité přípravy, někdy toužíme po jednoduchosti a autentičnosti. Hovězí v mrkvi je jedním z těch tradičních pokrmů, které nás vrací do časů, kdy se v kuchyni běžně používal jediný hrnec a kulinářské umění se předávalo z generace na generaci.

Hovězí v mrkvi vyniká svou jednoduchostí, což začíná u ingrediencí. Základem jsou kousky hovězího masa, kvalitní vývar, cibule, mrkev a koření. Tyto jednoduché suroviny, většinou dostupné v každé domácnosti, vytvářejí aromatický a sytý pokrm, který se rozléhá po celém domě a připomíná nám vůni babiččiny kuchyně.

Příprava hovězího v mrkvi může zabrat trochu času, ale každá chvíle strávená v kuchyni je jakoby cestou do minulosti. Když se v hrnci začnou mísit vůně hovězího masa, cibule a mrkve, vracíme se do chvílí strávených u babičky, kdy všechno bylo jednodušší a přesto bohaté na chuť. Vůně hovězího v mrkvi se vtiskne do paměti jako kouzelný moment spojený s láskou a rodinnou pohodou. Hovězí v mrkvi je více než jen pokrm – je to nostalgický návrat k babiččině kuchyni, kde se jednoduchost a láska k jídlu spojily v nezapomenutelný zážitek. 

Foto: Žádný Špeky (odkaz)

Hovězí v mrkvi

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

40

minut
Kalorie

142

kcal

Suroviny

  • plátek špeku

  • 1 cibule

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

  • 300 g hovězího zadního 

  • 2 mrkve

  • 1 ČL tymiánu

  • 1 PL citrónové šťávy

  • 1 l vývaru

  • 1 PL ovesných vloček

Postup

  • V hrnci vypečeme trochu nakrájeného špeku pro lepší chuť. 

  • Když je to vypečené, tak přidáme nakrájenou cibuly, bobkové listy a nové koření.

  • Vše opékáme do zlatovat. Pak přidáme maso na kostičky, které osolíme a opepříme. 

  • Když je maso zatažené, tak přidáme na kolečka nakrájené mrkve, tymián a citrónovou šťávu. 

  • Zalijeme vývarem nebo vodou a budeme společně vařit 35 minut v papiňáku nebo do změknutí. 

  • Po této době přidáme lžíci rozmixovaných ovesných vloček. Můžete klidně nahradit i jíškou či moukou.