Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Zeleninový guláš
4
porce30
30
minut122
kcalSuroviny
sójové nudličky
3 cibule
5 stroužků česneku
mletá paprika
sůl a pepř
kmín
majoránka
mouka na zahuštění
Postup
do kastrolu dáme sójové nudličky, vodu, kmín a stroužek česneku
vaříme cca 10 minut a poté scedíme
po zcezení přidáme nastrouhané 3 stroužky česneku, majoránku a poměrně hodně mleté papriky. Nudličky tak natáhnou tuto chuť a přijdou o svou typickou pachuť
cibuli nakrájíme najemno a opečeme na trošce olivového oleje
je důležité opéct ji skutečně do hněda. Po chvilce se začne cibule na dno pánve přichytávat. V tomto momentě je dobré přilít opravdu jen trochu vody a opět pokračovat ve smažení.
když je cibule opečená, vyndáme ji a rozmixujeme s trochou vody
do prázdné pánve dáme sójové nudličky a trochu opečeme. Nenecháváme moc dlouho, protože by mohla paprika zhořknout
po cca 1 - 2 minutách zalijeme rozmixovanou cibulí a přidáme ještě vodu
vaříme 30 minut. Poté dochutíme solí. V případě, že guláš nezahustila cibule, můžeme použít sójovou mouku či rozdrobený chleba
pokud ještě zahušťujeme, musíme ještě 5 minut provařit.
jako příloha může být knedlík, veganský knedlík, chléb, těstoviny.