Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Máte rádi čočkovou polévku? Pokud ano, tak pravděpodobně myslíte tu od vaší babičky. Pokud ne, tak s největší pravděpodobností za to může školní jídelna. Právě zde velice často dodražovali tzv. normy. Jedná se o soupis receptů, které byly standardizovány. Ze své zkušenosti ale mohu prozradit, že není moc o co stát.

Většinou se totiž původní recepty z dob Rakouska-Uherska dost zkazily. Důkazem je například čočková polévka. Většinou se dělá tak, že uvaříte čočku, zahustíte, přidáte majoránku a česnek a je hotovo. To je ale trochu málo, ne? Moje prababička se učila vařit ještě před válkou a proto mám tento recept jako oblíbený.

Já do čočkové polévky přidávám kořenovou zeleninu. Ta dodá nejen chuť, konzistenci, ale také výživové hodnoty. Podle komentářů u tohoto receptu na Stream.cz soudím, že lidé nejsou zvyklí vařit se zeleninou. Některé jsem dokonce pohoršil tím, že do jejich čočkové polévky dle norem jsem přidal další chuť.

V praxi je to tak, že jsem použil recept starší, než ty jejich normy. Je to recept dobrý a vyzkoušený. Pro lepší chuť jsem přidal i trochu klobásky. Můžete samozřejmě již do vývaru přidat uzenou kost a tu si uvařit spolu se zeleninou a poté maso obrat. Uzená chuť se prostě dobře s luštěninami snáší.

Zdroj: Žádný Špeky

Čočková polévka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

75

kcal

Suroviny

  • 1,5 l vody

  • 2 mrkve

  • 2 petržele

  • 50 g celeru

  • 1 cibule

  • 100 g předvařené čočky

  • 1 šunková klobása

  • 1 PL ovesných vloček

Postup

  • Do hrnce si dáme studenou vodu a postupně do ní dáme veškeré ingredience. Kořenovou zeleninu samozřejmě oloupeme a nakrájíme na kostičky. Klobásu zase na kolečka. Nazapomeneme osolit a opepřit.

  • Když to přijde k varu, tak to necháme asi 15 minut vařit. 

  • Díky vločkám je polévka již i zahuštěná.