Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Česká kuchyně ukrývá mnoho pokladů. Některé z těchto tradičních pokrmů známe od svých babiček a jiné zase ze školních jídelen. Mezi tuto klasiku patří každopádně, svíčková, guláš, koprovka nebo kuře na paprice. Právě kuře na paprice je recept, na který se dnes společně podíváme.
V tomto receptu jsem se snažil vyřešit dva problémy současně. Chtěl jsem, aby tento recept byl jednoduchý a zároveň jsem chtěl, aby byl chutný. V mnoha případech mi totiž připadá, že některé klasiky jsou prostě mdlé chuti. Jediná chuť, kterou u některých klasických českých jídel cítím je prostě jen mastnota a maximálně česnek nebo majoránka.
Já preferuji více zeleniny a plnější chuť. Nechci dohánět chuť umělými příchutěmi, ale poctivou zeleninou. Ta navíc přidá i řadu výživových benefitů. Posledním problémem pak bývá zahušťování.
Nechci zahušťovat máslem s rozpuštěnou moukou, a proto volím rozmixované ovesné vločky. Ty totiž přidávají další užitečné látky, jako například beta-glukany. Navíc vločky netvoří hrudky pokud je dáte jen tak do vroucího vývaru či omáčky. Po chvilce vaření krásně zhoustnou a vytvoří až krémovou konzistenci.
Zdroj: Žádný Špeky
Kuře na paprice
4
15
minut84
kcalSuroviny
4 plátky z kuřechích prsou
2 cibule
1,5 dcl kysané smetany
1 dcl mléka
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1 l vývaru
1 hrst ovesných vloček
1 PL mleté papriky
Postup
Hrnec si rozpálíme a přidáme tam trochu oleje.
Dáme tam opékat plátky s kuřecích prsou z obou stran.
Když už jsou dozlatova, tak přidáme nakrájenou cibuli, bobkový list a nové koření. Necháme vše zpěnit.
Poté dáme mletou papriku a rozemleté ovesné vločky a necháme to skutečně jen minutku.
Podlijeme vývarem a necháme 10 minut povařit.
Vybereme bobkový list a nové koření a přilijeme směsí zakysané smetany a mléka. Poté to necháme jen cca 5 minutek dojít.