Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Sekaná je velice staré jídlo. Není sice oficiálně známo, kdy byla poprvé upečena. Nicméně první stopy vedou někam do středověku. Je to poměrně logické, protože v dřívějších dobách měli lidé poměrně špatný chrup, a tak se velice často podávali různé paštiky, pudinky nebo právě mleté maso.
Mleté maso, je daleko lépe ukousatelné, než velký steak. Osobně bych se nedivil, kdyby nějakou formu sekané dělali už v pravěku. Stačilo ostrým nožem rozmělnit nějaké maso a přidat tam bylinku. Takové důkazy ovšem chybějí. Dneska se jedná o pochoutku, jejíž pověst občas zkazí nějaká levná masová „pěna“ z nějakého řetězce.
Nicméně poctivé domácí sekané se nic nevyrovná. Výhoda je ta, že není jeden recept. I když většina lidí možná upřednostňuje výhradně masovou sekanou, tak vězte, že zelenina má v sekané své místo. Maso bylo vždy drahé, a proto ji lidé „nastavovali“ něčím dalším. Typicky se jednalo o žemle, zeleninu či luštěniny.
Něvedomky si tak připravili daleko lepší variantu sekané, která je navíc šťavnatá, vláčná, křupavá a také o mnoho zdravější. Vděčit za to můžeme právě obsahu zeleniny. Dnešní recept obsahuje kysané zelí, které se prostě s masem výborně snáší a o jehož zdravotních benefitech se píší vyloženě legendy.
Zdroj: Žádný Špeky
Sekaná se zelím
8
porcí35
minut157
Suroviny
5 krajíců toastového chleba
0,5 kg míchaného mletého
ovesné vločky
3 vejce
1 dcl mléka
1 cibule
1 kysané zelí
4 stroužky česneku
1 ČL kmínu
Postup
Chleba si nakrájíme na kostičky. Přidáme vajíčka, mléko a pořádně prohněteme.
Teď přidáme na jemno nakrájenou cibuly, kysané zelí, nastrouhaný česnek, osolíme, opepříme, přidáme kmín a znovu promícháme.
Následně zapracujeme mleté maso a vypracujeme kompaktní těsto. Jestliže je těsto málo husté, tak si tam přidáme strouhanku nebo rozmixované ovesné vločky.
Z těsta si vytvarujeme šišku.
Rozpálíme si horkovzdušnou fritézu na 175 stupňů na 30 minut.