Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Hanácký salát svou historii prozrazuje již ze samotného názvu. Jde o tradiční salát, který vychází ze surovin dostupných na Hané. Většina lidí ho ale zná jako naprostou klasiku v bufetech nebo samoobsluhách. Zároveň si lidé velice často dávají třeba trochu hanáckého salátu k sekané nebo jinému masu.
Jeho příprava je pak velice jednoduchá, protože se veškeré suroviny jen smíchají v jedné míse a ideální je, když se nechá trochu odležet. Lidé si pak ale kupují tento salát za drahé peníze, i když je jeho výroba jednoduchá a levná. Je tak jednoduchá, že ji zvládne skutečně každý.
Nemluvě pak o tom, že hanácký salát je o mnoho zdravější, než třeba vlašský, který se skládá z výrobního salámu a majonézy. Takový salát vám nedá žádné zdraví prospěšné látky a pouze máte naději, že do sebe dostanete nějaká „éčka“. Hanácký salát v našem provedení navíc neobsahuje majonézu, ale zakysanou smetanu. Tím je vlastně zdravější a chutnější.
Zdroj: Žádný Špeky
Hanácký salát
6
porcí10
80
kcalSuroviny
1/2 hlávky červeného zelí
1 cibule
1 PL cukru
1 PL octa
1 PL hořčice
1 zakysanou smetanu
Postup
Zelí si rozdělíme na čtvrtiny a nakrouháme na jemno nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
Poté přidáme všechny další suroviny, promícháme a dle potřeby můžeme dosolit a dopepřit.
Hanácký salát necháme ideálně přes noc oddležet v lednici - zelí změkne a chutě se vzájemně prolnou.