Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Řízek je nejpopulárnějším jídlem u nás. Má také velice slavnou historii, která sahá až do Itálie. Historie řízku se odvíjí od maršála Radetzkého, který přijel za císařem do Vídně, kde mu představil oblíbenou pochoutku, kterou si dovezl z Itálie. Původně se jednalo o kus libového telecího masa obaleného ve strouhance smíchané s parmezánem.
Tento řízek se pak smažil na másle a byl tak velice křupavý a lahodný. Nic, co by do té doby ve Vídni okusili. Problém byl, že telecí maso bylo drahé a parmezán nedostatkové zboží. Tak to lidi začali nahrazovat alternativními surovinami. Místo másla dali olej, místo telecího kuřecí a místo parmezánu obyčejnou strouhanku.
Časem ale lidem přišlo, že i maso je drahé, a proto ho začali nahrazovat alternativami v podobě sýru či zeleniny. Tak se vlastně zrodil i náš smažený sýr. Musíme se ale vrátit k řízku. Těch se za poslední dobu vyrojilo mnoho druhů. V našem pořadu jsme jich také několik připravovali. Dneska tu ale máme variantu, kde nefiguruje klasický trojobal, ale speciální pivní těstíčko. Rozhodně to ale stojí za vyzkoušení.
Zdroj: Žádný Špeky (odkaz)
Řízek v pivním těstíček
4
porce20
155
kcalSuroviny
4 kuřecí prsa
3 vejce
1 dcl ležáku
1 ČL sušeného česneku
1 ČL mleté papriky
mouka
strouhanka
Postup
Kuřecí prsa si nařízneme, aby jsme měli větší řízek. Osolíme a opepříme si je.
Do misky si dáme vejce, ležák, sušený česnek, sůl, mletou papriku a mouku.
Vypracujeme si z toho těstíčko.
Maso obalíme v těstíčku a následně ve strouhance.
Poté již dáme smažit buď na pánev nebo do horkovzdušné fritézy na 205 stupňů na 18 minut.