Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Pomazánky mají zejména v našich končinách velkou tradici. Jsou kolikrát jedinou možností, jak do jídelníčku zabudovat něco zdravého. Mám na mysli samozřejmě ten případ, že si nekoupíte v krámě pomazánku, jejímž základem je majonéza nebo celá paleta „éček“.
V minulosti jsme tady připravovali již celou řadu pomazánek. Statisticky nejpopulárnější je ale pomazánka česneková a sýrová. Náš národ miluje sýry, takže je jedno, zda je to z eidamu, ementálu, nivy nebo camembertu. Dneska jsme si dovolili připravit další speciální variantu pomazánky, a to šunková.
Šunku má asi každý rád a někteří si vzpomínají na tzv. „šunkovou pěnu“. Tu jsem nikdy neměl rád, protože mi přišla jako hmota bez chuti. Chtěl jsem ale využít potenciál, který nám šunka nabízí a výsledkem je tato pomazánka. Právě tato pomazánka disponuje jemnou a lahodnou chutí. Proto je jako předurčená ke svačince, večeři nebo na jednohubky pro návštěvu.
Zdroj: Žádný Špeky.cz
Šunková pomazánka
6
porcí5
40
minutes104
kcalSuroviny
2 sýry typu žervé
1 jarní cibulka
1 PL hořčice
10 dkg šunky
10 dkg eidamu
Postup
Jarní cibulku si nakrájíme na jemno. Šunku a eidam nastrouháme na jemném struhadle. Stačí v krámě koupit šunku v celku.
V míse smícháme žervé, cibulku, hořčici, šunku a eidam. Vše pak osolíme a opepříme.
TIP
- Pomazánku je možné vylepšit vařeným vejcem nebo hermelínem.