Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Kdo by neměl rád burgery. Já je sice mám rád, ale nechci za ně dávat tak obrovské sumy peněz. Můj nejoblíbenější je cheeseburger, který se běžně připravuje jen s plátkem nekvalitního sýra. Já chci ale triple cheesburger a pořádnou dávku sýra. Nezbývá proto, než si ho udělat sám.
Výběr mletého masa
Kvalita mletého masa je základem každého dobrého cheeseburgeru. Nejlepší je použít hovězí maso s vyváženým poměrem tuku a libového masa. Tuk je klíčový pro dosažení šťavnatosti a chuti. Doporučuje se poměr 80/20, což znamená 80% libového masa a 20% tuku. Tento poměr zajišťuje, že burger zůstane šťavnatý a chuťově bohatý i po grilování.
Triple Cheeseburger: vrchol cheeseburgeru
Pro opravdové gurmány a milovníky sýra je tu Triple Cheese Burger, kombinace tří druhů sýra: cheddaru, nivy a eidamu. Každý z těchto sýrů přináší do burgeru jedinečnou chuť a texturu.
- Cheddar: Tento sýr je známý svou bohatou, plnou chutí a jemně krémovou konzistencí. Po rozpuštění na horkém burgeru vytváří neodolatelnou, táhnoucí se vrstvu.
- Niva: Modrý sýr s výraznou, pikantní chutí, která přidává burgeru sofistikovaný nádech. Niva přináší intenzivní a komplexní chuťové tóny, které skvěle kontrastují s hovězím masem.
- Eidam: Mírnější sýr s jemnou chutí a pružnou konzistencí. Eidam dodává cheeseburgeru krémovost a vyvažuje silné chutě cheddaru a nivy
Příprava triple cheeseburgeru
Příprava Triple Cheeseburgeru není složitá, ale vyžaduje pečlivost a kvalitní suroviny. Postup je následující:
- Příprava masa: Vytvořte burger z mletého hovězího masa s poměrem 80/20. Ochutnejte solí a pepřem dle chuti. Navíc přidejte nasekaný rozmarýn a nastrouhaný eidam
- Grilování: Grilujte burgery na střední teplotě, dokud nedosáhnou požadovaného stupně propečení. Doporučuje se středně propečený stav, aby bylo maso šťavnaté a chutné.
- Sýrová vrstva: Když jsou burgery téměř hotové, přidejte na každý plátek cheddaru, nivy a eidamu. Nechte sýry roztavit do krémové vrstvy.
- Servírování: Položte hotový burger na spodní polovinu housky, přidejte oblíbené přílohy jako je salát, rajčata, nakládané okurky a cibuli. Zakryjte horní polovinou housky a ihned podávejte.
Závěr
Triple Cheeseburger je skvělým způsobem, jak povýšit klasický cheeseburger na novou úroveň. Kombinace cheddaru, nivy a eidamu vytváří harmonii chutí, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Nezapomeňte, že základem úspěchu je kvalitní mleté maso. Připravte si svůj vlastní Triple Cheeseburger a užijte si ten nejlepší cheeseburger, jaký jste kdy ochutnali!
Zdroj: Žádný Špeky
Cheesbureger
2
porce15
248
kcalSuroviny
0,3 kg mletého hovězího masa
cheddar
Niva
rozmarýn
eidam
houska
BBQ omáčka
tatarka
baby špenát
červená cibule
nakládaná okurka
Postup
Housku rozřízneme a namažeme vnitřní stranu trochu máslem. Dáme ji namazanou stranou na grill, který se rozpaluje.
Mezitím si smícháme mleté maso, rozmarýn a zhruba 100 g nastrouhaného eidamu. Dosolíme a dopepříme.
Vytvoříme si placky, které dáme na grill místo housek.
Jednu stranu housky natřeme tatarskou omáčkou a druhou stranu BBQ omáčekou.
Dále přidáme pár koleček nakládané okurky, půl kolečka červené cibule a pár lístků baby špenátu.
Když je maso opečené do zlatova z obou stran, tak tam přidáme nastrouhaný cheddar a trochu nivy. Přiklopíme a necháme jen ze shora roztát.
Když je sýr rozteklý, tak ho přidáme na burger a máme hotovo.