Foto: Žádný Špeky, autor:LUkáš Erlebach

Utopenci, tradiční česká pochoutka, mají své pevné místo v hospodské kultuře. Tento pokrm, tvořený naloženými špekáčky, je oblíbený pro svou jednoduchost a výraznou chuť. Podávají se s chlebem a často se stávají hvězdou večera při neformálních setkáních. Utopenci jsou nejen chutní, ale také připomínají staré dobré časy, kdy se při pivu a utopencích vedly dlouhé rozhovory a utvářely přátelské vztahy.

Rozhodli jsme se však tuto klasiku trochu ozvláštnit a přinést do ní moderní nádech. Inspirací nám byl německý Wurstsalat, což je v podstatě salát z nakrájených klobásek. Místo tradičního celku jsme špekáčky nakrájeli na tenká kolečka, čímž jsme dosáhli toho, že se nálev lépe dostal do každého kousku uzeniny. Výsledkem je intenzivnější chuť a šťavnatější textura, která zaručeně potěší vaše chuťové pohárky.

Utopenci, tradiční česká pochoutka, mají své pevné místo v hospodské kultuře. Tento pokrm, tvořený naloženými špekáčky, je oblíbený pro svou jednoduchost a výraznou chuť. Podávají se s chlebem a často se stávají hvězdou večera při neformálních setkáních. Utopenci jsou nejen chutní, ale také připomínají staré dobré časy, kdy se při pivu a utopencích vedly dlouhé rozhovory a utvářely přátelské vztahy.

Rozhodli jsme se však tuto klasiku trochu ozvláštnit a přinést do ní moderní nádech. Inspirací nám byl německý Wurstsalat, což je v podstatě salát z nakrájených klobásek. Místo tradičního celku jsme špekáčky nakrájeli na tenká kolečka, čímž jsme dosáhli toho, že se nálev lépe dostal do každého kousku uzeniny. Výsledkem je intenzivnější chuť a šťavnatější textura, která zaručeně potěší vaše chuťové pohárky.

Tato varianta české klasiky je nejen chutnější, ale také vizuálně atraktivnější. Kolečka špekáčků se krásně prolínají s cibulí a kořením, čímž vytváří barevně lákavou kombinaci. Když podáváte tento pokrm na stůl, okamžitě přitáhne pozornost svým vzhledem i vůní. Navíc, díky tomu, že jsou kousky menší, je konzumace pohodlnější a elegantnější, což oceníte zejména při slavnostnějších příležitostech.

Připravte se na kulinářský zážitek, který překoná vaše očekávání! V našem videu vám ukážeme, jak připravit moderní a neodolatelnou verzi tradičních českých utopenců – jako lahodný Wurstsalad. Tento recept vás doslova posadí na zadek a přinese do vaší kuchyně novou vlnu chutí. Sledujte krok za krokem náš jednoduchý návod a objevte, jak snadno můžete tuto klasiku přetvořit v něco zcela výjimečného.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky

Utopenci

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

128

kcal

Suroviny

  • 0,25 l octa

  • 1 dcl vody

  • 3 bobkové listy

  • 1 ČL nového koření

  • 1 ČL celého pepře

  • 1 ČL hořčičného semínka

  • 2 feferonky

  • 0,5 kg špekáčků

  • 1 červená cibule

  • 4 nakládané okurky

Postup

  • Špekáčky si oloupeme a nakrájíme na kolečka.

  • Do sklenice naskládáme na střídačku nakrájené špekáčky, na půl kolečka nakrájenou cibuly, nasekané feferonky, na kostičky nakrájenou okurku a vše střídáme až po okraj sklenice. 

  • Do hrnce si dáme ocet, vodu, trochu feferonek, nové koření, bobkový list a hořčičné semínko. Vše vaříme cca 2 minuty. 

  • Teplým, ne vařícím, nálevem zalijeme obsah sklenice až po okraj. Tím dosáhneme, že cibule nebude tak štiplavá. Sklenici zavřeme a po vychladnutí můžeme konzumovat hned. Ideálně ale po týdnu. 

TIP

  • Kdo chce, může přidat do nálevu trochu cukru a utopenci budou méně kyselé.
  • Tím, že nakrájíme špekáčky na kolečka se lák lépe dostane všude.