Foto: Freepik

Grilování je oblíbenou letní činností, která přináší radost nejen z jídla, ale i ze společných chvil strávených s rodinou a přáteli. Většina z nás si při grilování představí šťavnaté steaky, kuřecí maso nebo různé druhy zeleniny. Ale možností, co se dá grilovat, je mnohem více. Připravili jsme pro vás seznam netradičních surovin, které stojí za to vyzkoušet na grilu.

Ovoce

Grilované ovoce může být překvapivě lahodné a je skvělým dezertem nebo přílohou k hlavnímu chodu.

  1. Ananas: Grilovaný ananas získává krásně karamelizovanou kůrku a jeho sladkost se zvýrazní. Stačí jej nakrájet na plátky a grilovat několik minut z obou stran.
  2. Broskve a nektarinky: Rozpůlené a vypeckované broskve či nektarinky položte na gril řeznou stranou dolů. Grilované ovoce můžete podávat s trochou medu a jogurtem.
  3. Jablka a hrušky: Plátky jablek nebo hrušek jsou výborné s trochou skořice a medu. Grilujte je na středním plameni, dokud nezměknou.

Foto: Freepik

Sýry

Grilování sýrů může být chutným zpestřením vašich grilovacích večerů.

  1. Halloumi: Tento řecký sýr je ideální na grilování, protože se neroztéká. Nakrájejte ho na plátky a grilujte, dokud nezíská zlatavou barvu.
  2. Camembert: Celý camembert zabalte do alobalu a položte na gril. Po několika minutách se sýr rozpustí a můžete jej servírovat s bagetou.
  3. Grilovaný Hermelín: Hermelín můžete také grilovat v alobalu nebo na speciální grilovací pánvičce. Skvěle se hodí s brusinkovým džemem.

Mořské plody

Grilování mořských plodů dodává pokrmům jedinečnou chuť.

  1. Krevety: Krevety můžete grilovat na špejlích nebo ve speciálních grilovacích koších. Marinujte je v olivovém oleji, česneku a citronové šťávě.
  2. Chobotnice: Malé kousky chobotnice jsou vynikající na grilu. Stačí je potřít olivovým olejem a lehce osolit.
  3. Ústřice: Ústřice můžete grilovat přímo ve skořápkách. Jakmile se skořápky otevřou, jsou připraveny k podávání.

Pečivo

Grilované pečivo může být skvělým doplňkem k hlavnímu jídlu.

  1. Bageta: Nakrájejte bagetu na plátky, potřete olivovým olejem a grilujte, dokud nezískají křupavou kůrku. Můžete je podávat s různými dipy nebo olivovým olejem s bylinkami.
  2. Tortilly: Grilované tortilly jsou skvělým základem pro grilované tacos nebo quesadilly. Ohřejte je na grilu jen několik sekund z každé strany.
  3. Pizza: Ano, i pizzu můžete grilovat! Použijte předpečené těsto, potřete rajčatovou omáčkou, přidejte oblíbené ingredience a grilujte, dokud se sýr neroztaví.

Dezerty

Grilování nemusí končit hlavním chodem. Vyzkoušejte i některé sladké pochoutky.

  1. Banány: Rozkrojte banán podélně, posypte trochou cukru a skořice a grilujte, dokud nebude karamelizovaný.
  2. Marshmallows: Klasika, která nesmí chybět – napíchněte marshmallows na špejle a opékejte je nad grilem, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
  3. Grilované koláče: Malé koláčky nebo muffiny můžete krátce ohřát na grilu, což jim dodá lehce kouřovou chuť.

Grilování nabízí nepřeberné možnosti, jak experimentovat a objevovat nové chutě. Nebojte se vyzkoušet něco netradičního a překvapte své hosty neobvyklými pochoutkami. Vaše grilovací párty tak získá nový rozměr a každý si najde to své oblíbené.

Zdroj: autorský text Žádný Špeky