Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Smažené nudle pěti vůní jsou oblíbeným pokrmem, který si získal popularitu díky své rychlé přípravě a bohatým chutím. Tento pokrm, který pochází z asijské kuchyně, je ceněn pro svou univerzálnost – lze ho připravit s různými druhy zeleniny, masa či tofu, což z něj činí ideální volbu pro každého.
Základem chutí tohoto pokrmu je koření pěti vůní, tradiční čínská směs, která kombinuje anýz, fenykl, hřebíček, skořici a szechuanský pepř. Toto koření dodává nudlím komplexní chuťový profil, který spojuje sladkost, hořkost, kyselost, slanost a pikantnost do harmonického celku. Každá z těchto složek přispívá k výsledné chuťové explozi, která je typická pro asijskou kuchyni.
Popularita smažených nudlí pěti vůní se neomezuje pouze na Asii, ale rozšířila se po celém světě. Díky rychlé přípravě se tento pokrm stal oblíbenou volbou pro večeře nebo rychlá jídla, která nevyžadují mnoho času, ale přesto nabízí autentický gastronomický zážitek.
Kouzlo smažených nudlí pěti vůní spočívá nejen v jejich chuti, ale i v kulturní tradici, kterou přináší. Koření pěti vůní je považováno za symbolické propojení pěti základních chutí a zároveň za most mezi tradičním a moderním vařením, což z tohoto pokrmu činí ideální volbu pro ty, kteří chtějí prozkoumat hloubky asijské kuchyně.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Smažené nudle pěti vůní
4
porce15
minut143
Suroviny
2 kuřecí prsa
vaječné nudle
kardamom
badyán
celý pepř
fenykl
koriandr
celá skořice
2 PL škrobu
trochu jedlé sody
3 vejce
3 mrkve
1 palec zázvoru
1 cibule
kousek pórku
1/2 hlávky pekingského zelí
1 PL sójové omáčky
1 PL ústřicové omáčky
1 PL rýžového octa
1 PL rybí omáčky
Postup
Nejdříve si připravíme koření pěti vůní. Alternativně ho můžeme zakoupit již namíchané. Do hmoždíře dáme kardamom, badyán, celý pepř, fenykl, koriandr a celou skořici a rozdrtíme to na prach.
Kuřecí maso si nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, přidáme škrob a jedlou sodu a promícháme.
Rozpálíme si wok pánev s trochou oleje a zprudka opečeme kuřecí maso. Na druhé plotýnce uvaříme nudle dle návodu.
Opečené maso vyndáme a dáme si ho stranou. Přidáme trochu oleje a vejce.
Poté, co jsou vajíčka opečená, přidáme na jemné proužky nakrájenou mrkev a zázvor nastrouhaný na jemno.
Když jse mrkev měkčí přidáme ještě cibuli na větší kousky, pórek na plátky, koření pěti vůní -cca 2 ČL.
Zároveň vrátíme i maso a nasekané peingské zelí.
V minutce přidáme i uvařené nudle a všechny omáčky. Poctivě zamícháme a vypneme plotýnku.
Po vypnutí poltýnky přidáme ještě trochu nasekaného pórku a smažené cibulky.