Jak správně skladovat česnek a brambory, aby vydržely dlouho čerstvé

Foto: Freepik

1. Jak skladovat česnek

Česnek je nezbytnou součástí mnoha jídel, a proto je důležité vědět, jak ho správně skladovat. Pokud je skladován správně, může vydržet několik měsíců, aniž by ztratil chuť a účinky.

a) Skladování česneku v suchu a chladu

Základní pravidlo skladování česneku je sucho a chlad. Ideální teplota pro dlouhodobé skladování česneku je kolem 13 až 16 stupňů Celsia. Přestože může vypadat lákavě skladovat česnek v lednici, vyhněte se tomu. Nízké teploty mohou způsobit, že česnek začne klíčit.

  • Chladná místnost: Česnek by měl být skladován na místě, kde je nízká vlhkost a teplota neklesá pod 10 stupňů. Sklep, spíž nebo chladnější chodba jsou ideální volby.
  • Větrání: Česnek potřebuje dostatečnou cirkulaci vzduchu. Pokud ho skladujete v uzavřené nádobě, může začít plesnivět. Proto je lepší umístit česnek do otevřených košíků nebo síťových sáčků.

b) Nikdy nekrájejte nebo neloupejte česnek před skladováním

Jakmile oloupete nebo nakrájíte česnek, jeho životnost se výrazně zkrátí. Pokud tedy plánujete skladovat česnek dlouhodobě, ponechte ho ve slupce a manipulujte s ním co nejméně. Oloupaný nebo nasekaný česnek by měl být spotřebován do několika dnů.

c) Jak skladovat česnek v oleji (krátkodobé skladování)

Pokud potřebujete česnek uchovat jen na několik týdnů, můžete ho naložit do oleje. To je skvělý způsob, jak si předpřipravit česnek na rychlé vaření. Dejte si ale pozor, abyste ho správně skladovali, protože česnek v oleji může podporovat růst bakterií, včetně Clostridium botulinum, které způsobuje botulismus.

Skladování zeleniny
Skladování zeleniny

Foto: Freepik

  • Česnek oloupejte a ponořte do kvalitního olivového oleje.
  • Sklenici s česnekem a olejem uložte do lednice a spotřebujte do dvou týdnů.
  • Nezapomeňte uchovávat tuto směs v chladu.

d) Sušení česneku

Další skvělý způsob, jak uchovat česnek po delší dobu, je sušení. Po usušení vydrží česnek mnohem déle a můžete ho přidávat do pokrmů stejně jako čerstvý.

  • Rozdělte česnek na stroužky, oloupejte a usušte je v sušičce potravin nebo v troubě na nízké teplotě (50-60 stupňů).
  • Po usušení ho můžete rozdrtit na prášek a skladovat v uzavřené sklenici na suchém místě.

2. Jak skladovat brambory

Brambory, stejně jako česnek, mají své specifické potřeby, pokud jde o dlouhodobé skladování. Nesprávné skladování může vést k jejich rychlému kazení, klíčení nebo ztrátě chuti.

a) Ideální podmínky pro skladování brambor

Brambory vyžadují jiné podmínky než česnek, i když se často skladují společně. Ideální teplota pro brambory je mezi 4 až 10 stupni Celsia, což je trochu chladnější než pro česnek. Stejně důležitá je i vlhkost – pro brambory by měla být vyšší vlhkost (85–90%), ale zároveň musí být místo dobře větrané, aby se zabránilo tvorbě plísní.

  • Temnota: Brambory jsou citlivé na světlo, protože pod jeho vlivem začínají zelenat. Zelené brambory obsahují toxický solanin, který není bezpečný pro konzumaci. Skladujte je proto na tmavém místě, ideálně ve sklepě nebo spíži.
  • Vyhněte se plastovým sáčkům: Brambory potřebují dýchat, a proto by neměly být skladovány v uzavřených plastových sáčcích. Lepší jsou prodyšné papírové nebo jutové pytle.

b) Oddělené skladování česneku a brambor

Možná vás napadne, že byste česnek a brambory mohli skladovat společně, protože oba vyžadují chladné a suché prostředí. Nicméně to není ideální. Brambory produkují vlhkost a plyny (zejména etylen), které mohou urychlit klíčení česneku. Doporučuje se proto skladovat je odděleně.

c) Kontrola a odstranění poškozených brambor

Při skladování brambor je důležité pravidelně kontrolovat jejich stav. Pokud objevíte brambory, které začaly měknout, plesnivět nebo klíčit, ihned je vyjměte, aby nekontaminovaly ostatní.

  • Klíčení brambor: Pokud brambory začnou klíčit, není to nutně znamení, že jsou zkažené, ale chuť a konzistence se mohou zhoršit. Klíčky byste měli odstranit a brambory co nejdříve spotřebovat.

d) Chyby při skladování brambor

Existuje několik běžných chyb, kterým byste se měli vyhnout při skladování brambor:

  • Skladování v lednici: I když by se mohlo zdát, že chlad lednice je pro brambory ideální, příliš nízká teplota způsobí, že škrob v bramborách se začne měnit na cukr, což má za následek nepříjemně sladkou chuť.
  • Nesprávná vlhkost: Příliš suché prostředí způsobí, že brambory ztratí vlhkost a stanou se scvrklými. Naopak příliš vlhké prostředí povede k jejich rychlému hnijícímu procesu.

3. Jak prodloužit životnost česneku a brambor

Existují některé další metody, jak uchovat česnek a brambory déle čerstvé. Zde je několik praktických tipů, které můžete vyzkoušet:

  • Mrazničky a chladicí boxy: Česnek můžete také nakrájet a zmrazit. Mražený česnek sice ztratí část své textury, ale jeho chuť zůstane intenzivní. Na druhou stranu brambory nejsou vhodné k mražení, protože po rozmrazení se stávají vodnatými a měkkými.
  • Přírodní inhibitory klíčení: Někteří zahradníci doporučují přidat k bramborám jablka nebo cibuli, což údajně inhibuje klíčení. Tento postup je však kontroverzní, protože plyny z jablek mohou někdy způsobit rychlejší kazivost.

Závěr

Správné skladování česneku a brambor není žádná věda, pokud víte, jaké podmínky tyto potraviny vyžadují. Česnek potřebuje sucho a chlad, brambory zase temnotu a vlhkost. Dodržování těchto jednoduchých pravidel vám umožní užívat si čerstvost těchto základních ingrediencí po několik měsíců.

Zdroj: ThePioneerWoman.com (odkaz)


Warning: Attempt to read property "ID" on string in /home/html/zadnyspeky.cz/public_html/wp-content/themes/generik/single.php on line 151