Foto: Freepik

Historie trampingu: Od divokého západu k Jizerským horám

Tramping je životní styl, který se zrodil na počátku 20. století jako odpověď na moderní městský život a touhu po návratu k přírodě. Tento fenomén inspirovaný americkou kulturou divokého západu a skautingem přivedl tisíce lidí do volné přírody, kde hledali klid, dobrodružství a přátelství. České hnutí trampingu má své kořeny již ve 20. letech, kdy se mladí lidé začali vydávat na víkendové pobyty do přírody, kde stavěli své tábory, zpívali s kytarou a užívali si nezávislost, kterou jim městský život nemohl nabídnout.

V Česku se trampové usazovali především v oblasti Posázaví a Brd, ale ve 30. letech se postupně vydávali dál a dál – až do Jizerských hor. Právě tato oblast se pro trampy stala symbolickým místem svobody a romantiky.

Jizerské hory: Nové útočiště pro trampy

Jizerské hory se staly cílem trampů později než jiné oblasti Česka. První osady zde vznikaly až ve 30. letech, kdy trampové z okolí Prahy a dalších měst začali objevovat krásu této nedotčené krajiny. V roce 1934 vznikla jedna z prvních trampských osad s názvem Severní Ryves. Tato osada, pojmenovaná po kapitánovi lodě z románu Jacka Londona, se stala domovem pro mnohé trampy, kteří zde hledali nejen únik před ruchem měst, ale také prostor pro rozvoj nových přátelství a svobodného života.

tramping
tramping

Foto: Freepik

Trampové si v Jizerkách stavěli jednoduché sruby, žili skromně a často sami vyráběli předměty, které potřebovali k životu. Bylo zde zvykem, že každý nováček musel projít zkouškami, než byl přijat do osady. Kamarádství, věrnost a láska k přírodě byly hodnoty, na kterých tramping v Jizerských horách vždy stál.

Co trampové nosili a jedli?

Výstroj trampů se postupem času měnila, ale základem byla vždy praktičnost. Typický tramp si do Jizerských hor bral kytaru, kterou trampové nazývali „kajtra“, a další nezbytnosti, jako byly plátěné kalhoty, širák a pevné boty. Trampové měli své vlastní specifické pojmy – například lžíci nazývali „bagr“ a postel byla „letištěm“. Jídlo bylo jednoduché a připravovalo se často přímo na ohni. Typickými pokrmy byly fazole s kouskem uzeniny nebo bramborové placky pečené na kameni.

Trampské písně a kultura svobody

Hudba byla vždy neodmyslitelnou součástí trampského života. Trampové nejenom zpívali písně převzaté z americké kultury, ale také skládali vlastní melodie a texty inspirované českou krajinou. Mezi nejoblíbenější patřily písně o lásce k přírodě, přátelství a svobodě. Každá trampská osada měla svou vlajku, která byla symbolem soudržnosti a hrdosti. Mezi nejslavnější vlajky, které kdy vlály nad trampskými tábory, patří vlajka osady Rykatada. Ta je dnes vystavena v libereckém Severočeském muzeu, kde připomíná slavnou éru trampingu.

Od minulosti k současnosti: tramping dnes

Tramping v Jizerských horách není jen vzpomínkou na minulost. I dnes se stále najde mnoho nadšenců, kteří pokračují v tradici trampů. Moderní trampové, ačkoliv mohou využívat nové technologie a materiály, zůstávají věrní původním myšlenkám – lásce k přírodě, svobodě a přátelství. Mnoho starých trampských osad stále existuje a funguje. Jsou to místa, kde se setkávají generace, předávají si své zkušenosti a sdílí společné zážitky.

Význam trampingu v české kultuře je nezpochybnitelný. Přestože trampové dnes nemají tak velký vliv na společnost jako v minulosti, jejich životní styl a hodnoty stále inspirují nové generace. V Jizerských horách se dodnes konají trampské sleziny a oslavy, kde se udržují dávné zvyky a tradice.

Výstava v Liberci: Pocta trampské tradici

Pro ty, kteří by se rádi dozvěděli více o historii trampingu v Jizerských horách, je skvělou příležitostí navštívit výstavu v Severočeském muzeu v Liberci. Tato výstava mapuje 90 let trampingu v této oblasti a nabízí jedinečný pohled na život trampů od jejich počátků až po současnost. K vidění jsou unikátní fotografie, kroniky, vlajky a další trampské artefakty, které připomínají romantiku a dobrodružství spojené s tímto životním stylem.

Výstava se nesoustředí jen na nostalgii, ale také na živoucí odkaz trampů, kteří v Jizerských horách stále žijí a tvoří. Kromě historie nabízí také možnost zaposlouchat se do autentických trampských písní a prohlédnout si předměty, které trampové po desetiletí používali při svých dobrodružstvích v divoké přírodě.

Závěr: Tramping jako symbol svobody

Tramping byl a stále je životním stylem, který láká všechny, kdo touží po svobodě a návratu k přírodě. Jizerské hory se staly jedním z míst, kde se tento sen o svobodě zhmotnil. Historie trampingu v této oblasti je plná romantiky, dobrodružství a přátelství, které překonává čas. Výstava v Liberci je poctou této tradici a připomíná nám, že svoboda, příroda a kamarádství jsou hodnoty, které nikdy nezestárnou.

Tramping v Jizerských horách si zachovává svou sílu a stále láká nové nadšence, kteří chtějí zažít stejný pocit svobody jako generace před nimi. Jste připraveni vyrazit na svou vlastní cestu za svobodou?

Zdroj: Rozhlas.cz (odkaz)