Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Záchrana na výletě i v práci

Každý tramp, včetně mě, ví, jak důležité je být připraven na nečekané situace. Mnohokrát jsem zažil, že se roztrhl batoh na cestě nebo se začaly pářít boty v ten nejméně vhodný okamžik. Na první pohled může jít o drobné problémy, ale v terénu, kde je do nejbližší civilizace třeba deset kilometrů, mohou tyto maličkosti způsobit skutečné komplikace. Stačí malá trhlina v batohu a veškerá výbava je ohrožena, nebo pár kroků s poškozenou botou a vaše nohy to rychle pocítí. A to nemluvím o tom, když se rozpáře rozkrok na kalhotách – to už není jen problém pohodlí, ale i základní lidské důstojnosti.

Šitíčko BW může být v těchto situacích skutečným zachráncem. Jedná se o malou sadu, která je kompaktní a snadno přenosná, ale obsahuje všechny potřebné nástroje pro opravy, které vás mohou dostat z problémů během chvilky.

Při testování různých outdoorových a survivalových pomůcek jsem se tentokrát rozhodl zaměřit na produkt, který na první pohled možná nevyvolává takové nadšení jako nože, multifunkční nástroje nebo batohy. Přesto je však šitíčko BW (německé armády) jedním z těch nepostradatelných pomocníků, které jsem si rychle oblíbil a nyní ho považuji za základní výbavu pro každou cestu, ať už jde o delší výpravu do přírody, nebo jen víkendové výlety.

První dojem a design

Šitíčko BW přichází ve velmi praktickém a kompaktním látkovém pouzdru. To je navrženo tak, aby se dalo snadno sbalit a přenášet i v menším batohu nebo tašce. Líbí se mi, že obal je vyroben z pevného materiálu, který zvládne i hrubší zacházení. U takových pomůcek je totiž důležité, aby nejen dobře sloužily, ale také něco vydržely – zvlášť když je používáte v drsnějších podmínkách. Rozměrově se vejde klidně do kapsy nebo malého úložného prostoru, což je výhoda pro každého, kdo chce mít šitíčko neustále po ruce.

Už při prvním otevření na mě šitíčko působilo robustně, což není u podobných produktů vždy pravidlem. Je vidět, že německá armáda myslela na trvanlivost a funkčnost, a to je přesně to, co v terénu oceníte.

Obsah šitíčka BW

Na první pohled se obsah šitíčka BW může zdát podobný běžným sadám, které najdete v obchodech. Jakmile jsem ho ale začal detailně zkoumat, rychle jsem si všiml několika zásadních rozdílů.

  1. Nůžky: Na rozdíl od většiny obyčejných šitíček, kde nůžky často zklamou svou kvalitou, jsou nůžky v tomto šitíčku pevné, ostré a schopné přestřihnout i silnější materiály, což je velmi důležité, pokud potřebujete opravovat hrubší látky nebo outdoorové vybavení.
  2. Nitě: Obyčejné nitě v levných šitíčkách se snadno přetrhnou, což může být v terénu obrovský problém. Nitě v tomto šitíčku jsou mnohem pevnější a připravené zvládnout i náročnější opravy. Při mém testu jsem zkusil opravit natržený popruh na batohu, a nitě to zvládly bez problému.
  3. Knoflíky a zavírací špendlíky: Tyto malé detaily mohou vypadat jako drobnosti, ale v okamžiku, kdy vám upadne knoflík nebo potřebujete něco dočasně připevnit, jsou k nezaplacení. Zavírací špendlíky jsou velmi pevné, a to je u podobných produktů výjimečné.
  4. Náprstek: Tento malý pomocník chrání prsty při šití, což je zvlášť užitečné při práci s hrubšími materiály, jako je plátno nebo silné syntetické látky. V některých šitíčkách náprstek chybí, ale zde ho najdete jako součást kompletní výbavy.

Testování v terénu

Rozhodl jsem se šitíčko BW otestovat během několika výletů, kdy jsem věděl, že drobné opravy budou nevyhnutelné. Hned první den jsem musel použít nůžky na přestřižení pevnějšího vlákna, které drželo záložní plachtu. Byl jsem příjemně překvapen jejich ostrostí a snadným použitím.

Další situace nastala, když se mi na cestě do přírody částečně rozpáral šev na batohu. Mít šitíčko po ruce mi ušetřilo nejen čas, ale i spoustu nervů. Pevné nitě a kvalitní jehla zajistily, že oprava byla rychlá a vydržela celý zbytek výletu. To je přesně ten důvod, proč si myslím, že by šitíčko BW mělo být součástí každého batohu – nikdy nevíte, kdy se podobná situace přihodí.

Také jsem otestoval zavírací špendlíky na připevnění utrženého knoflíku na košili během pracovního dne. Špendlíky byly pevné a držely, dokud jsem měl čas knoflík pořádně přišít.

Závěrečné zhodnocení

Šitíčko BW je přesně ten druh vybavení, které na první pohled nemusí vzbuzovat příliš nadšení, ale jakmile ho začnete používat, uvědomíte si, jak neocenitelným pomocníkem je. Ať už se vydáte na dlouhou výpravu do přírody, nebo ho budete nosit jako záložní pomocníka v batohu či tašce na každý den, šitíčko BW vám může zachránit situaci ve chvílích, kdy to nejméně čekáte.

Je to kompaktní, lehké a obsahuje vše, co potřebujete k rychlým opravám. Vojenský původ zajišťuje, že všechny součásti jsou vysoce kvalitní a navržené tak, aby vydržely. Ať už opravujete batoh, oděv, nebo výbavu, šitíčko BW je nástroj, který se osvědčil ve všech situacích, ve kterých jsem ho testoval.

Pokud hledáte praktický doplněk do své výbavy, který nezabere místo, ale zároveň vám poskytne klid, že se zvládnete vypořádat s nečekanými problémy, rozhodně vám doporučuji sáhnout po šitíčku BW.

Zdroj: Uživatelské hodnocení Žádný Špeky