Foto: Freepik

S každým novým modelem iPhonu očekáváme, že Apple přijde s něčím, co nás nadchne – design, výkon, funkce, které posunou hranice toho, co očekáváme od chytrého telefonu. iPhone 16 Plus není výjimkou. Od okamžiku, kdy se na obzoru objevily první spekulace, fanoušci Applu i technologičtí nadšenci netrpělivě čekali, co přinese.

Co najdeme v krabičce?

Rozbalování nového iPhonu je vždy zážitek. Apple si tradičně potrpí na minimalismus a precizní zpracování. Již samotná krabička napovídá, že držíme v rukou prémiový produkt. Po otevření na nás čeká ikonický pohled – iPhone 16 Plus leží na vrcholu, jemně uložený, připravený na první dotek.

Co ale dalšího najdeme uvnitř? Jak už jsme u Applu zvyklí, obsah balení je střídmý. Vedle samotného telefonu tu máme:

  • USB-C nabíjecí kabel (ano, Apple konečně přešel na univerzální standard)
  • Dokumentace a nálepky s logem Apple
  • Samozřejmě, v duchu ekologických iniciativ Applu, zde nenajdeme nabíječku.

To může být pro některé uživatele zklamání, zejména pokud si poprvé pořizují zařízení od Applu a nemají doma potřebný adaptér. Na druhou stranu, většina uživatelů si již na tuto strategii zvykla a adaptér si pořizují samostatně nebo již vlastní.

Design a první dojmy

Jakmile vezmete iPhone 16 Plus do ruky, pocítíte, že jde o něco mimořádného. Kombinace skla a kovového rámečku působí prémiově, a nový model je překvapivě tenký a lehký, přestože má větší baterii než jeho předchůdce. Změna v designu je patrná zejména na zádech – Apple opět vylepšil vzhled fotoaparátů, které nyní působí méně výrazně, ale stále dominují zadní části telefonu.

Samotná obrazovka se rozprostírá po celé přední straně, bez rušivých prvků. Apple se snažil minimalizovat rámečky a notch je menší než kdy dříve. První dojem je jasný: tento telefon bude perfektní pro sledování videí, hraní her a multitasking.

Technologické inovace

Co ale tento telefon nabízí pod kapotou? Očekávání byla velká, a Apple nezklamal. iPhone 16 Plus přichází s novým čipem A18 Bionic, který slibuje extrémní výkon a energetickou efektivitu. Tento procesor by měl bez problémů zvládat i nejnáročnější aplikace a hry, přičemž jeho úspornost by měla prodloužit výdrž baterie.

Nová obrazovka OLED s vyšší obnovovací frekvencí a podporou HDR zajišťuje brilantní barvy a plynulý pohyb, což oceníte zejména při sledování videí ve vysoké kvalitě nebo při hraní graficky náročných her. Samozřejmostí je i podpora 5G, což zaručuje rychlé připojení k internetu, pokud je dostupná síť.

Očekávání od fotoaparátů

Jednou z největších otázek vždy je, jak si nový iPhone povede v oblasti fotografie. Apple dlouhodobě klade důraz na kvalitu svých fotoaparátů, a iPhone 16 Plus slibuje další zlepšení. Trojitý fotoaparát na zadní straně nabízí nové možnosti pro kreativní fotografii, včetně vylepšeného nočního režimu, portrétního režimu a rozšířené reality.

Novinkou je také přítomnost funkce „Photonic Engine“, která by měla dramaticky zlepšit zpracování fotografií při nízkém osvětlení. Selfie kamera nyní disponuje vyšším rozlišením a lepším dynamickým rozsahem, což znamená ještě kvalitnější snímky a videa.

Očekávání od výkonu a výdrže baterie

Nový procesor A18 Bionic by měl přinést skokové zlepšení nejen v oblasti výkonu, ale i úspory energie. Apple slibuje, že iPhone 16 Plus vydrží delší dobu bez nutnosti dobíjení, a to i při intenzivním používání. Tento model je také optimalizován pro nejnovější hry a aplikace, takže očekáváme plynulý a rychlý chod i těch nejnáročnějších úkolů.

V kombinaci s větší baterií by měl nový iPhone 16 Plus poskytovat celodenní výdrž i při aktivním používání, což je dobrá zpráva pro ty, kteří často cestují nebo tráví hodně času mimo domov.

Jaké jsou naše očekávání?

Od iPhonu 16 Plus očekáváme, že bude nejen krásný na pohled, ale také výkonný. Bude zajímavé sledovat, jak si povede v reálném životě – jak rychlý bude procesor, jak dobře budou fungovat nové fotoaparáty a zda Apple opět posunul hranice toho, co považujeme za standardní smartphone. Očekáváme také vylepšení v oblasti softwaru – iOS 18 by měl být intuitivní a rychlý, s novými funkcemi zaměřenými na uživatele.

Celkově se těšíme na testování tohoto krasavce, ať už při hraní her, pořizování fotografií nebo při každodenním používání.

Závěr

Unpacking iPhonu 16 Plus je zážitek sám o sobě. Tento nový model od Applu přináší nejen vizuální krásu, ale také technologická vylepšení, která z něj dělají jeden z nejlepších smartphonů současnosti. Jak si povede v dlouhodobém používání? To zjistíme až po delším testování, ale první dojmy jsou více než pozitivní. Tento model si určitě zaslouží pozornost, ať už hledáte výkonný pracovní nástroj nebo multimediální centrum ve své kapse.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky