Foto: Freepik

Byliny a jejich účinky jsou součástí tradiční medicíny po tisíce let. Mnoho lidí věří, že jsou bylinky přirozenou a bezpečnou alternativou k syntetickým lékům, což je často pravda. Při léčbě běžných obtíží nebo jako doplněk stravy jsou bylinky hojně využívány. Avšak v těhotenství je situace jiná – tělo ženy prochází zásadními změnami, a to nejen hormonálními, ale i fyziologickými. To znamená, že některé bylinky, které jsou normálně neškodné, mohou během těhotenství působit jinak a způsobit nečekané problémy.

Tento článek vás podrobně provede světem bylin, které byste měla v těhotenství pečlivě sledovat a pokud možno zcela vynechat. Seznámíme vás také s bylinkami, které jsou bezpečné a mohou naopak přinést úlevu při některých běžných těhotenských obtížích.

1. Které bylinky mohou být nebezpečné v těhotenství?

Byliny obsahují mnoho účinných látek, které mají na organismus specifický účinek. Zatímco pro běžné dospělé jedince jsou jejich účinky prospěšné, těhotné ženy by měly být velmi opatrné. Některé byliny mohou způsobit problémy, jako jsou předčasné kontrakce dělohy, hormonální nerovnováha nebo dokonce riziko potratu. Níže jsou uvedeny byliny, kterým byste se měla v těhotenství vyhnout.

A. Pelyněk pravý (Artemisia absinthium)

Pelyněk pravý je známý pro své hořké látky a léčivé vlastnosti, často se používá k podpoře trávení a ke zmírnění bolesti. Obsahuje však thujon, látku, která může vyvolat kontrakce dělohy a v extrémních případech dokonce způsobit potrat. Pelyněk také ovlivňuje nervový systém, což může být pro plod nebezpečné. Pokud jste těhotná, je nejlepší se této bylince vyhnout zcela.

B. Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj je populární bylina využívaná pro své antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Obsahuje ale thujon, stejně jako pelyněk, a ten může vyvolat stahy dělohy. V raných fázích těhotenství může její nadměrná konzumace zvýšit riziko potratu. Proto je šalvěj jednou z bylin, které by se měly konzumovat velmi střídmě, nebo se jim úplně vyhnout, zejména ve formě silných čajů nebo extraktů.

Těhotenství
Těhotenství

Foto: Freepík

C. Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Třezalka je známá svými antidepresivními účinky a je běžně používána k léčbě mírných forem deprese. Avšak v těhotenství by její konzumace mohla zasahovat do hormonální rovnováhy a negativně ovlivnit vývoj plodu. Třezalka také může zesilovat citlivost na sluneční záření, což může vést k pigmentovým skvrnám. Dále může interagovat s některými léky, což může být pro těhotné ženy problém.

D. Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Kopřiva je obecně považována za výživnou bylinu bohatou na železo, ale její konzumace by měla být v těhotenství omezena. Ve velkých dávkách může stimulovat děložní svaly a vyvolat předčasné kontrakce, což může vést k riziku předčasného porodu. Pokud plánujete užívat kopřivu kvůli jejím výživovým hodnotám, poraďte se nejprve se svým lékařem.

E. Aloe vera

Aloe vera je často používána pro své hojivé vlastnosti, zejména na pokožku, ale její vnitřní užívání může v těhotenství způsobit problémy. Aloe působí jako silné projímadlo, což může vést k dehydrataci a způsobit zbytečný tlak na dělohu. Tento stav může v krajních případech vyvolat předčasný porod. Užívání aloe vera je proto během těhotenství velmi rizikové.

F. Skořice (Cinnamomum verum)

Skořice, která se běžně používá v kuchyni, má také silné léčivé účinky. Přestože malé množství skořice je bezpečné, konzumace většího množství může stimulovat děložní svaly a vést k předčasnému porodu. Silné dávky skořice, zejména ve formě oleje nebo extraktu, jsou v těhotenství nebezpečné.

G. Rozmarýn (Rosmarinus officinalis)

Rozmarýn je další oblíbená bylina používaná v kuchyni i medicíně. Ve velkých dávkách může způsobit děložní stahy a zvýšit riziko potratu. Pokud máte rádi rozmarýn v jídle, jeho malé množství je považováno za bezpečné, ale ve formě oleje nebo extraktů by se měl v těhotenství používat opatrně.

H. Petržel (Petroselinum crispum)

Petržel je běžná bylinka v mnoha receptech, ale v těhotenství by se její nadměrná konzumace měla omezit. Petržel obsahuje látky, které mohou stimulovat děložní svaly a způsobit předčasný porod. Malé množství v jídle je bezpečné, ale je třeba se vyhnout silnějším formám, jako jsou extrakty nebo koncentrované šťávy.

2. Proč jsou některé bylinky nebezpečné?

Během těhotenství dochází v těle ženy k dramatickým změnám, které mají zajistit optimální prostředí pro vývoj plodu. Některé bylinky však mohou zasahovat do těchto procesů a přinášet rizika. Zde jsou hlavní důvody, proč mohou být bylinky v těhotenství nebezpečné:

A. Děložní kontrakce

Některé bylinky, jako pelyněk, šalvěj a skořice, mohou stimulovat děložní svalstvo a vyvolat předčasné kontrakce. To může vést k předčasnému porodu nebo dokonce k potratu, zejména pokud jsou tyto bylinky užívány v prvním a druhém trimestru.

B. Hormonální nerovnováha

Byliny jako třezalka tečkovaná mohou zasahovat do hormonální rovnováhy těla. V těhotenství, kdy jsou hormony klíčové pro vývoj plodu, může jakýkoli zásah do tohoto systému způsobit komplikace. Hormonální změny ovlivněné bylinnými přípravky mohou narušit správný vývoj plodu.

C. Toxické látky

Některé byliny obsahují toxiny, které mohou být pro plod nebezpečné. Například pelyněk obsahuje thujon, který může způsobit neurologické problémy jak pro matku, tak pro dítě. Jiné byliny mohou mít podobné toxické účinky.

D. Krvácení a srážlivost krve

Některé byliny, jako například zázvor ve velkých dávkách, mohou ovlivnit srážlivost krve a zvýšit riziko krvácení. To je zvláště nebezpečné v posledním trimestru těhotenství, kdy je potřeba udržet krevní srážlivost na optimální úrovni.

3. Jaké bylinky jsou v těhotenství bezpečné?

Naštěstí existuje mnoho bylinek, které mohou být v těhotenství bezpečně užívány a mohou dokonce pomoci při běžných těhotenských obtížích. Je však třeba je užívat střídmě a nejlépe po konzultaci s lékařem nebo odborníkem na bylinky.

A. Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)

Heřmánek je oblíbená bylina pro své uklidňující vlastnosti a může pomoci při trávicích potížích a nespavosti. V těhotenství je obecně považován za bezpečný, ale je třeba dbát na jeho střídmé užívání. Příliš silné dávky heřmánku mohou ovlivnit krevní srážlivost, proto by měl být užíván s mírou.

B. Zázvor (Zingiber officinale)

Zázvor je dobře známý pro své schopnosti zmírnit nevolnost, což je v prvním trimestru těhotenství velmi častý problém. Malé množství zázvoru, například ve formě čaje nebo kandovaného zázvoru, je bezpečné a může přinést úlevu od ranních nevolností.

C. Máta peprná (Mentha piperita)

Máta je další bylinka, která je považována za bezpečnou v těhotenství a může pomoci při trávicích problémech, jako jsou nadýmání a nevolnosti. Mátový čaj je skvělou volbou, pokud potřebujete uklidnit žaludek nebo si jen užít osvěžující nápoj.

D. Malinové listí (Rubus idaeus)

Malinové listí je často doporučováno v posledních týdnech těhotenství, protože může pomoci posílit děložní svaly a připravit tělo na porod. Je však důležité začít s jeho užíváním až ve třetím trimestru, aby nedošlo k předčasným kontrakcím.

4. Jak bezpečně používat bylinky v těhotenství?

Pokud máte pochybnosti o bezpečnosti konkrétní byliny, vždy je nejlepší konzultovat její užívání s lékařem nebo odborníkem na bylinnou medicínu. Několik základních pravidel pro bezpečné užívání bylin v těhotenství zahrnuje:

  • Užívejte bylinky střídmě – I bylinky, které jsou považovány za bezpečné, by měly být užívány v malých množstvích.
  • Vyhněte se silným extraktům – Silné bylinné čaje nebo extrakty mohou mít mnohem silnější účinky než běžné dávky.
  • Důvěřujte odborníkům – Pokud máte zdravotní problémy, které chcete řešit bylinkami, poraďte se s odborníkem.

Závěr

Bylinky mohou být vynikajícím přírodním prostředkem pro zlepšení zdraví, ale v těhotenství je důležité být opatrný. Některé byliny mohou mít nežádoucí účinky, které mohou ohrozit nejen matku, ale i plod. Pokud si nejste jistí, které bylinky jsou bezpečné, vždy je nejlepší konzultovat jejich užívání s odborníkem. Mějte na paměti, že bezpečnost by měla být na prvním místě.

Zdroj: AmericanPregnancy.org (odkaz), whattoexpect.com (odkaz), careinsurance.com (odkaz)