Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Historie žemlovky: Jídlo z dob našich babiček

Žemlovka má své kořeny v chudé kuchyni, která se snažila maximálně zužitkovat staré pečivo. Tento pokrm se těšil oblibě už v 19. století, kdy se objevoval na stolech nejen ve venkovských staveních, ale postupně i v městských domácnostech. Podobné pokrmy najdeme i za hranicemi – v Německu jako „Scheiterhaufen“ nebo v Rakousku pod názvem „Ofenschlupfer“.

Původní recept využíval staré housky nebo vánočky, které se prokládaly jablky a zalévaly mléčnou směsí. Ve školních jídelnách se žemlovka stala ikonou a vůně skořice a jablek dodnes evokuje nostalgické vzpomínky na dětství.

Moderní twist: Tradiční pokrm v novém provedení

Tento recept však posouvá žemlovku na další úroveň. Místo obyčejné housky se používá celozrnný toastový chléb, který je bohatší na vlákninu a dodá pokrmu lepší strukturu. Náplň je rozdělena na dvě poloviny – první tvoří voňavá směs jablek, medu a ořechů, která dodává svěžest a přírodní sladkost. Druhá část je ochucený tvaroh, který zajišťuje krémovou texturu a dávku bílkovin.

Proč si tuto variantu zamilujete?

Tento inovovaný recept na žemlovku zaujme každého, kdo hledá zdravější, ale stále lahodnou alternativu klasického dezertu. Křupavost celozrnného toastového chleba se skvěle doplňuje s šťavnatostí jablek a krémovostí tvarohu. Je to ideální dezert, který potěší nejen milovníky tradiční kuchyně, ale i ty, kteří chtějí objevovat nové chutě a přitom dbají na zdraví.

Podívejte se na náš videorecept, kde se dozvíte, jak tuto lahodnou variantu připravit krok za krokem!

Zdroj: iRozhlas.cz (odkaz)

Žemlovka

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

50

minut
Kalorie

98

kcal

Suroviny

  • 4 jablka

  • 2 PL cukru

  • 1 skořicový cukr

  • hrst vlašských ořechů

  • hrst brusinek

  • 5 cl rumu

  • 1 tvaroh

  • 3 vejce

  • 2 dcl mléka

  • toastový chléb

  • vanilkový puding

Postup

  • Na hrubo nastrouháme jablka, přidáme třtinový cukr, skořicový cukr na hrubo nasekané ořechy. Sušené brusinky si dáme naložit do rumu přes noc. Část toho rumu nalijeme k jablkům. 

  • Do tvarohu si dáme ty brusinky se zbytkem rumu, pudingový prášek a třtinový cukr. Zamícháme. 

  • Do mléka dáme vejce a rozšleháme. Do toho namáčíme toastový chléb a vykládáme s ním vymazaný pekáček, a to i po stranách. 

  • Do tohoto lůžka s toastového chleba si dáme ten tvaroh a rovnoměrně rozprostřeme a na to dáme rovnoměrně jablka. Na závěr dáme namočený toastový chléb. Dáme to do předehřáté trouby na 185 stupňů na cca 45 minut.