Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Marokánky, oblíbené vánoční cukroví, mají svou historii zakořeněnou ve francouzské kuchyni. Jejich původ sahá až do 19. století, kdy se objevovaly jako drobná sladkost doprovázející kávu či čaj.
Tradičně se připravují z jemné směsi nesolených arašídů, kandovaného ovoce a smetany, což dohromady vytváří dokonalou kombinaci sladké a křupavé textury. Ale proč zůstávat u tradice, když ji můžeme trochu obměnit a vylepšit?
Letos jsme se rozhodli dát marokánkám nový nádech a použili jsme vlašské ořechy namísto arašídů. Tento drobný upgrade jim dodal výraznější a jemně máslovou chuť, která prostě patří k českým Vánocům. Kandované ovoce jsme nahradili sušeným, což výsledné cukroví nejen odlehčilo, ale také chuťově obohatilo o přirozenou sladkost a jemnou ovocnou vůni.
Výsledkem je jednoduchý recept, který zvládne i začátečník. A co víc? Tyto marokánky se stanou hitem vašeho vánočního stolu – křupavé, voňavé a tak lahodné, že z talíře zmizí dřív, než si stihnete dolít svůj šálek kávy.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Marokánky
20
15
minut191
kcalSuroviny
0,25 l mléka
100 g ovesných vloček
sušené švestky
sušený ananas
sušené meruňky
1 PL kokosu
70 g vlašských ořechů
čokoláda na vaření
máslo
kokos
Postup
Do hrnce dáme mléke, nasypeme vločky, nakrájené sušené ovoce a na hrubo nasekané ořechy.
Vše vaříme tak dlouho, dokud z toho nevznikne hustá kaše.
Vezmeme si plech, na který si dáme pečící papír a klademe lžičkou takové placky.
Ty pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů na 10 minut. Po vytažení je polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem či jinou posypkou.