Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Kávové cukroví je už po generace oblíbenou součástí vánočních stolů. Tradiční recepty na kávová zrna ale bývají často tučné, přeslazené a někdy i zbytečně vysušené. Právě proto jsme se rozhodli přinést jejich odlehčenou variantu, která je nejen lahodná, ale i šetrnější k vašemu zdraví. Naše nepečená kávová zrna jsou důkazem, že i cukroví může být chutné a zároveň výživné.
Základem tohoto receptu je tvaroh, který jim dodává jemnou a vláčnou strukturu. Ovesné vločky přispívají svou přirozenou vlákninou a med slouží jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Díky těmto ingrediencím jsou kávová zrna méně kalorická, ale stále si zachovávají bohatou kávovou chuť, která potěší všechny milovníky kávy. Nepečení navíc zajišťuje, že si suroviny zachovají svou čerstvost a chuťovou intenzitu.
Samozřejmě nesmí chybět čokoládová poleva, která celé cukroví pozvedá na vyšší úroveň. Tenká vrstva kvalitní čokolády dodává dezertu perfektní sladký kontrast ke kávovému základu. Nepečená kávová zrna se tak stávají ideální volbou nejen na vánoční stůl, ale i jako lehký dezert pro jakoukoli příležitost.
Zdroj: autorský text Žádný Špeky
Nepečená kávová zrna
20
porcí5
93
kcalSuroviny
1 tvaroh
1 espresso
1 PL medu
100 g ovesných vloček
máslo
čokoláda na vaření
Postup
V míse smícháme tvaroh, espresso, med a rozemleté ovesné vločky. Ty přidáváme dle potřeby dokud nemáme hladké těsto.
Poté vytvarujeme takové šištičky, která lehce nakrojíme podélně, abychom docílili tvaru kávového zrna.
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření a máslo a kávová zrna celá polijeme.
TIP
- Pro intenzivnější chuť můžeme přidat ještě trochu instantní kávy.