Foto: Pixabay

Dva druhy vlákniny

Vlákninu najdeme v potravinách v rozpustné a nerozpustné formě. Pojďme se podívat jaký je mezi nimi rozdíl.

  1. Vláknina rozpustná

Je měkká, probiotická a pomáhá s vyprazdňováním, má detoxikační účinky, snižuje cholesterol a pomáhá k vyčištění střev. Můžeme sem zařadit luštěniny, slupky z ovoce, zeleniny, obilí. Rozpustná vláknina se vstřebává v tlustém střevě za pomocí bakterií.

  1. Nerozpustná vláknina

Slouží jako potrava pro střevní bakterie, je hrubší a napomáhá při průjmech i při zácpě. Patří sem otruby, ořechy, semena, obilná zrna.

Kolik vlákniny je dost

Uváděno je, že ideální denní příjem vlákniny se pohybuje okolo 30–35 g denně. Bohužel realita se pohybuje úplně někde jinde. Průměrný Čech přijme denně okolo 15 g vlákniny. Z těchto důvodů ročně přibude okolo 8000 nových onkologických pacientů.

Konzumace vlákniny by však neměla být ani neomezená, enormní příjem vlákniny snižuje vstřebávání živin a může vést k dehydrataci organismu. Je tomu díky tomu, že vláknina váže vodu. Maximální příjem vlákniny denně by neměl přesáhnout 60 g.

Foto: Pixabay

Vláknina a rostlinná strava

Během rostlinného stravování je nedostatek vlákniny téměř nemožný. Jelikož jídelníček bývá často složen právě z potravin bohatých na vlákninu. Hrozí zde přebytek vlákniny.

Pokud budete jíst běžné porce s celistvou stravou, problém nehrozí. Tělo si s lehkým nadbytkem lehce poradí. Problém může nastat, pokud se budete často a dlouhodobě uchylovat k pití smoothie. Díky čemuž sníte velké množství potravin, které byste během dne neměli šanci sníst.

Kde s vlákninou opatrně

U dětí se doporučuje přijímat zhruba tolik vlákniny jaký je jejich věk + 5 g. Není nutné se u dětí vyhýbat produktům s vyšším obsahům vlákniny. Avšak musíme děti navykat postupně.

Pozor by si měli také dávat lidé, kteří se doposud stravovali s menším obsahem vlákniny, aby skok příjmu nebyl pro jejich tělo takový šok.

Zdroj: idnes.cz (odkaz)