Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Citronovo karamelový cheesecake
8
porcí45
164
kcalSuroviny
400g sušenek BeBe nebo Lotus
125g másla
130g cukru
3 vejce
špetka soli
šťáva z jednoho citronu
500g měkkého tvarohu
kůra z 1 citronu
nasekané mandle
smetanu na vaření
2 vanilkové pudingy
Postup
Sušenky nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s 1/3 cukru a máslem
Vypracujeme těsto, které rovnoměrně rozvrstvíte do koláčové kulaté formy a dáte do předehřáté trouby na 190 °C asi na 15 minut
Mezitím si smícháme tvaroh, vejce, citronovou šťávu, citronovou kůru zhruba 2/3 zbylého cukru, vanilkový puding a vypracujeme hladký krém
Ten rozprostřeme rovnoměrně na náš připravený sušenkový korpus
Společně pečeme na 150 °C dalších cca 30 minut. Hotový cheesecake poznáte tak, že tvaroh má tužší konzistenci. Pokud je stále tekutý, musíte ještě chvilku počkat.
Nasekané mandle si opečeme spolu se lžící cukru na trošce másla. Jak začnou trochu hnědnout, musíme je okamžitě stáhnout z plotnu, jinak zhořknou.
Dále si dáme na další kousek másla zkaramelizovat zbytek cukru. Jakmile chytne cukr hnědou barvu přilejeme asi půlku kelímku smetany na vaření. Karamel se nejdříve zdrcne a ztuhne, ale po zahřátí ve smetaně se rozpustí a vytvoří se konzistentní karamelová poleva.
Hotový dort posypeme rovnoměrně mandličkami, přelejeme karamelem.
TIP
- Pro více intenzivní citronovou chuť můžete na samotný závěr posypat cheesecake ještě nastrouhanou citronovou kúrou.