Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Citronovo karamelový cheesecake

Počet porcí

8

porcí
Příprava

45

minut
Kalorie

164

kcal

Suroviny

  • 400g sušenek BeBe nebo Lotus

  • 125g másla

  • 130g cukru

  • 3 vejce

  • špetka soli

  • šťáva z jednoho citronu

  • 500g měkkého tvarohu

  • kůra z 1 citronu

  • nasekané mandle

  • smetanu na vaření

  • 2 vanilkové pudingy

Postup

  • Sušenky nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s 1/3 cukru a máslem

  • Vypracujeme těsto, které rovnoměrně rozvrstvíte do koláčové kulaté formy a dáte do předehřáté trouby  na 190 °C asi na 15 minut

  • Mezitím si smícháme tvaroh, vejce, citronovou šťávu, citronovou kůru zhruba 2/3 zbylého cukru, vanilkový puding a vypracujeme hladký krém

  • Ten rozprostřeme rovnoměrně na náš připravený sušenkový korpus

  • Společně pečeme na 150 °C dalších cca 30 minut. Hotový cheesecake poznáte tak, že tvaroh má tužší konzistenci. Pokud je stále tekutý, musíte ještě chvilku počkat.

  • Nasekané mandle si opečeme spolu se lžící cukru na trošce másla. Jak začnou trochu hnědnout, musíme je okamžitě stáhnout z plotnu, jinak zhořknou.

  • Dále si dáme na další kousek másla zkaramelizovat zbytek cukru. Jakmile chytne cukr hnědou barvu přilejeme asi půlku kelímku smetany na vaření. Karamel se nejdříve zdrcne a ztuhne, ale po zahřátí ve smetaně se rozpustí a vytvoří se konzistentní karamelová poleva.

  • Hotový dort posypeme rovnoměrně mandličkami, přelejeme karamelem.

TIP

  • Pro více intenzivní citronovou chuť můžete na samotný závěr posypat cheesecake ještě nastrouhanou citronovou kúrou.