Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Fazolová polévka
4
porce45
43
kcalSuroviny
hrst červených fazolí nebo konzerva červených fazolí ve slaném nálevu
1 konzerva sekaných rajčat
200g květáku
1 mrkev
50g celeru
1 petržel
1 cibulka
1l zeleninového vývaru nebo vody
2 stroužky česneku
sůl
pepř
Postup
do rozpáleného kastrolu dáme trochu oleje
nejdříve si opečeme cibuli do sklovata. Následně přidáme na malé kostičky pokrájenou zeleninu, tj. mrkev, celer, petržel a květák.
Vše promícháme a necháme změknout
po zhruba 5 minutách přidáme nasekaná rajčata
zamícháme a necháme ještě trochu prohřát dalších 5 minut a poté zalijeme litrem zeleninového vývaru nebo vody a vaříme 15 minut do změknutí zeleniny
následně přidáme předvařené fazole nebo fazole z konzervy a necháme vařit dalších 15 minut. Poté osolíme a opepříme. Na závěr dochutíme a přidáme česnek a necháme na vypnuté plotně ještě pár minut odležet.
TIP
- Opečením zeleniny docílíme krásně přirozeně nasládlé chuti.
- Lepší jsou nasekaná rajčata z konzervy, protože pochází ze Španělska či z Afriky, kde je teplo. Díky tomu jsou sladší a mí o mnoho výraznější rajčatovou chuť, které nedocílíme ani domácími rajčaty.
- Kdo chce může přisladit cukrem nebo přikyselit citronem
- Můžeme dozdobit zakysanou smetanou