POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:
Foto: Pixabay
Všichni asi víme, že káva obsahuje kofein, který působí na náš tlak a zvedá ho. To může být pro kardiaky problém. V případě, že však nepřekročíme určitou zdravou mez, má pití kávy dokonce své zdravotní výhody, a to zejména proto, že je bohatá na antioxidanty.
Ty chrání buňky v našem těle před poškozením, snižují riziko infarktu či mrtvice, ale také snižují chuť k jídlu a díky tomu pomáhá káva i s hubnutím. Tyto informace nejsou pak žádnou novinkou, ale to, co možná lidé nevědí je, že se to týká pouze kávy vypité bez čehokoliv, tzn. bez cukru, mléka i alkoholu. Díky některým přísadám si můžete nejen eliminovat zdravotní přínosy, ale také si můžete dokonce i ublížit. Jak která přísada funguje?
Foto: Pixabay
CUKR
Málokdo pije kávu přirozeně hořkou, stačí jen jedna lžička cukru a zbavíte kávu její typické hořké chuti a navíc ji energeticky posílíte. Pokud takto pijete kávu již několik let, možná jste zapomněli, jak skutečně káva chutná. Pokud vám přijde hořká, můžete si jednoduše uvařit slabší.
Jen si spočítejte dvě lžičky cukru (lžička má cca 7g cukru) a dáte si v průměru čtyři kávy denně. To máte 56g cukru je v kávě, což je 225 kcal. Pro srovnání 100g kuřecího prsa má pouhých 125 kcal. Pro některé lidi to můžete být celkový denní sacharidový příjem a vy to máte jen v kávě. Nehledě na to, že káva se nejčastěji vychutnává s dortíkem či buchtou.
Místo cukru si dejte zkrátka jen slabší kávu a zjistíte, že vaše kila mohou jít i zázračně dolů. Místo prázdných kalorií z kávy si raději dejte nějaké výživné jídlo a hořkou kávu si vychutnejte jen pro dobré trávení. Teprve poté můžete využít potenciál kávy naplno.
Foto: Pixabay
MLÉKO
Někdo si kávu nevylepšuje cukrem, ale rád si ji zjemní mlékem. V tomto případě ideálně smetanou do kávy. I zde však nastává podobný problém, jako v případě cukru, a to je zvýšení kalorického příjmu. Mléčná bílkovina má navíc tu vlastnost, že blokuje antioxidační účinky kávy. V tomto případě se pak doporučuje opět vysadit mléko nebo zkusit využít rostlinnou alternativu.
SUŠENÉ MLÉKO
Jsou tací, kteří si výše uvedené uvědomují, a proto se rozhodli raději zvolit variantu se sušeným mlékem. Bohužel tím naprosto nic nevyřešíte, protože i sušené mléko obsahuje mléčnou bílkovinu kasein a nasycené tuky.
Navíc sušená mléka velice často obsahují i další přísady, jako je kukuřičný sirup či hydrogenované rostlinné oleje pro autentickou krémovou texturu. Tím do sebe samozřejmě dostaneme paradoxně ještě více kalorií, než v případě klasického mléka a k tomu spoustu dalších věcí, které našemu tělu také příliš nesvědčí.
Foto: Pixabay
ALKOHOL
Existují lidé, kteří si zamilovali kombinaci kávy a nějaké lihoviny. Typicky se jedná o rum, whisky či koňak. Pokud si dáte takto vylepšenou kávu jen občas, není to žádný dramatický problém. V případě, že by se to ale stalo pravidlem, můžete se potýkat s poměrně vážnými problémy.
Zde je pak hned několik problémů najednou. Nejenom že, alkohol jako takový je obrovský kalorický příjem, protože jen jeden panák rumu má 133 kcal, což je opět více než má jeden plátek kuřecích prsou. Mimo kalorický příjem má alkohol neblahý vliv i na naše zažívání a játra.
AROMATA
Zvláště díky sítím kaváren se rozšířil trend přidávat do kávy ještě různá aromata a sirupy. Tento sirup není opět ničím jiným, než jen hromadou kalorií. Veškerá tato aromata přispívají především k naší obezitě, protože obyčejná černá káva má zhruba 1 kcal. Jestli máte skutečně chuť na sladké, dejte si třeba banán, pomeranč či nějaké ovoce, které má v sobě ještě celou řadu vitaminů. Uděláte tím lépe, než si sladit kávu.
Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)