POSLECHNĚTE SI CELÝ ČLÁNEK ZDE:
Foto: Pixabay
Každá hospodyňka má své osvědčené postupy a způsoby pro přípravu svých oblíbených pokrmů. Většina těchto rad se pak předává z generace na generaci a lidé na ně nedají zpravidla dopustit, protože jsou přesvědčeni, že skutečně fungují. Je pravdou, že některé rady jsou osvědčené a skutečně fungují. Jindy jde zase o mýty a pověry a hospodyňky často ve své kuchyni chybují.
OLEJ DO TĚSTOVIN?
Mezi lidmi existuje mýtus, že při vaření těstovin se do vody musí dát i olej, aby se neslepily. Zde k vyvrácení mýtu stačí pouhá fyzika a prostá logika. Olej je přeci lehčí než voda, a proto plave na povrchu. Těstoviny jsou namísto toho těžké, a proto se drží spíše u dna. Ve skutečnosti se tak těstoviny s olejem příliš nepotkají. Pokud chcete zaručený recept, aby se vám těstoviny neslepily, stačí mít kvalitní druh těstovin a první minutu jejich varu míchat.
OPÉKÁTE MASO PŘED PEČENÍM?
Existuje mýtus, že pokud chcete mít maso šťavnaté a křehké, musíte ho nejprve opéct na pánvi a poté ho dát do trouby. Nikdy jste možná o tom nepřemýšleli, protože tak se to u vás v rodinně zkrátka děla již po generace, tak to musí být pravda. V reálu to je však vše zcela jinak. Maso totiž na pánvi sice opečete a je šťavnaté, ale poté, co ho dáte do trouby se začne vysušovat a tvrdnout. Po hodině pečení tak vytáhnete jen tvrdou podrážku.
JE LEPŠÍ DŘEVO NEBO PLAST?
Dřevo je dřevo a jako takové se v kuchyni používá již po staletí. Je to tradiční ekologický materiál. Lidé z tohoto důvodu upřednostňují dřevěná prkénka před plastovými. To dělají chybu, protože dřevo do sebe vsakuje vše, s čím přijde do styku a nejde pořádně umýt. S plastem to ale také není žádná výhra, protože i tento materiál nejde pořádně vyčistit. Nejlepší je z pohledu hygieny používat skleněná prkénka. Ty však mohou otupovat nože. Je proto asi nejlepší zvolit nějaký kompromis.
Foto: Pixabay
VEJCE PATŘÍ DO LEDNICE
Vajíčka se po nákupu většinou dávají ihned do ledničky. I toto pochází od předchozích generací, kde to bylo oprávněné. Slepice nebyly očkovány ani proti salmonele a při pokojové teplotě se na povrchu vajíčka množila tato bakterie. Proto se uchovávaly vejce v lednici nebo ve vodním skle.
Nyní jsou již kuřata očkována a pokud máte vajíčka s natisknutým registračním číslem, můžete je celkem bez obav krátkodobě skladovat i při pokojové teplotě. Při vyklepávání si ale stejně raději dávejte pozor a vyklepávejte vajíčka do jiné nádoby, než ve které je budete zpracovávat.
Zdroj: SvetKreativity.cz (odkaz)