Foto: Žádný Špeky/autor Lukáš Erlebach

HISTORIE

Velikonoční beránek je tradičním velikonočním pokrmem, který se k nám dostal díky židovským tradicím. V Izraeli totiž beránek symbolizoval Boží stádo, které vede Hospodin. V křesťanské tradici pak beránek symbolizuje nevinně ukřižovaného Ježíše Krista, který byl čistý a poslušný jako beránek obětovaný Hospodinu.

Historicky se pak Beránek podával jako obřadní pokrm již od nepaměti. V dnešní době bohužel nevíme, zda se jednalo o pravého beránka z masa nebo jen pečivo připomínající beránka. Klasického živého beránka si totiž mohl dovolit skutečně jen málokdo. V dnešní době se beránek podává jako pečivo, které je upečené s piškotového těsta.

Zde však bývá kámen úrazu, protože piškot je náročný na přípravu i pečení a je také složité ho z formy vyklepnout tak, aby se nerozpadl. My jsme však připravili recept, kde nemusíte mít absolutně strach z toho, že by se nepovedl. V našem video receptu pak představíme recept na beránka, který i za tři dny je vláčný a hlavně který zvládne skutečně každý.

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

Dalším tradičním pokrmem, který se neodmyslitelně pojí s Velikonocemi, je velikonoční nádivka. Jde také o velice starou tradici, kde se název pro nádivku lišil zpravidla podle krajů nebo ingrediencí, které se do nádivky přidávali. Například „hlavička“ odkazovala na to, že se použilo maso z telecí hlavy.

Názvy jako „svítek“, „sekanice“ nebo „sekaná“ zase poukazují na strukturu pokrmu. V historických dobách byly všechny nádivky společně tvořeny svařeným mlékem s krupicí. Dneska se spíše používá pečivo rozmočené v mléce s vajíčkem. Tradičně se tam pak přidává i nějaká zelenina nebo nějaké zelné bylinky.

Pokud chcete vyzkoušet zdravou a odlehčenou formu nádivky, určitě vyzkoušejte náš recept, který zabere jen pár minut, ale který bude chutnat každému. Jeho základem je drůbeží maso, zelenina a toastový chléb. Tento pokrm pak můžete podávat jako přílohu k pečenému kuřeti nebo samostatně jako hlavní chod.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz), WomanOnly.cz (odkaz)