Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Vaječná tlačenka
6
porcí20
54
kcalSuroviny
8 vajíček na tvrdo
2 PL plnotučné hořčice
2 PL zakysané smetany
1 aspik v prášku
3 mrkve
4 nakládané okurky
2 PL nakládané papriky
2 jarní cibulky
sůl
pepř
Postup
Do vody vložíme vajíčka a přivedeme k varu. Jakmile se voda vaří odpočítáváme 12 minut a poté vajíčka vložíme do ledové vody, abychom je mohli jednoduše oloupat.
Mrkev si nakrájíme na malé kostičky a povaříme ve vodě do měkka.
V míse si smícháme najemno nakrájené okurky, papriku, najemno nasekanou jarní cibulku, zakysanou smetanu, hořčici, sůl, pepř, uvařenou mrkev a na kostky nakráená vajíčka.
Poté vezmeme aspik v prášku a dáme ho do vývaru z mrkví, rozmícháme a zahřejeme, aby se rozpustil. Nevaříme.
Nakonec aspik nalijeme do mísy a vše pořádně promícháme. Dáme do formy na biskupský chlebíček nebo do mísy a necháme alespoň 3 hodiny v chladu ztuhnout.