Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová
Hospodská cmunda po kaplicku
1
porce20
185
kcalSuroviny
2 cibule
3 brambory
10 dkg uzené krkovice
hrst zelí
3 vejce
strouhanka
2 stroužky česneku
sůl
pepř
kmín
majoránka
Postup
nastrouháme si omyté brambory se slupkou - jednu na hrubém struhadle a zbytek na jemném
zhruba dvě lžíce nastrouhaných brambor si odebereme na zahuštění zelí. Do brambor přidáme jednu nasekanou cibulku, 3 vajíčka, dva stroužky česneku, sůl, pepř, kmín, majoránka a trochu strouhanky.
na pánev si dáme rozpálit na střední plamen trochu oleje a dáme si péct mírně první bramborák.
na zelí si rozpálíme druhou pánev s olejem a dáme jednu nasekanou cibuly, přidáme trochu kmínu, přidáme česnek, opepříme a osolíme.
když je cibule do hněda, přidáme tu odebranou nastrouhanou bramboru a necháme cca 5 minutek opékat. Poté přidáme již kysané zelí s trouchou té šťávy od zelí a necháme propékat, dokud ta šťáva nezhoustne.
uzenou krkovici můžeme ohřát jen na vodě, v mikrovlnce nebo opéct na pánvi.