Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Zlatavý zeleninový vývar

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

90

minut
Kalorie

5

kcal

Suroviny

  • 2 mrkve

  • kousek celeru

  • 1 petržel

  • 2 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 10 cm pórku

  • libeček

  • 2 bobkové listy

  • 4 kuličky nového koření

  • petrželka

  • celý černý pepř

  • sůl

  • pepř

Postup

  • veškeré ingredience překrojíme jen na poloviny či na čtvrtiny, aby vznikly tak 5 cm kostky. Vše oloupeme kromě cibule, kterou necháme i se slupkou. Ta dá našemu jídlu krásně zlatavou barvu.

  • Suroviny vhodíme do hrnce a zalijeme zhruba 1,5 litrem vody a přidáme sůl. Pomalu přivádíme k lehkému varu, nikoli klokotem a na středním plameni vaříme asi 60-90 minut. 

  • Poté vývar zcedíme a zeleninu, kterou jsme vybrali tam můžeme zase vhodit zpět pokrájenou na menší kousky.

TIP

  • Vhodnou vložkou jsou kroupy, vločky nebo bílé knedlíčky či vaječný svítek.